Höst i Rogen 1

Barrskog och lavrike

Jag bjuder in er till en tidig höst i Härjedalen, till Rogen ett kargt stort naturreservat som gränsar till Norge i södra Jämtland. Omfattar totalt 500 kvadratkilometer orörd vildmark skapat av inlandsisen. Flerhundraåriga tallar, vidsträckta myrar och ett utbrett system av sjöar, tjärnar och vattendrag mellan moränåsar med blockterräng. Allt ramas in av låga mjuka fjäll och fjällbjörkskogar. Här finns tystnaden, det opåverkade. En plats för många. Välkomna in!

Med utgångspunkt från Fjällvattnets stugby, 750 meter över havsnivån och 2 mil från närmsta samhälle Tännäs, är man redan i reservatet. En gropig grusväg leder den som är bekväm ytterligare 5 km in i Rogen. Det finns ett antal märkta leder, några STF-stugor men annars är det jungfrulig mark där man oftast bara stöter på en och annan fiskare under höstmånaden september.

Terrängen måste nog betecknas som karg, torftig kanske någon skulle säga. Skogen är relativt glesvuxen med olika åldrar på träden. Tall och fjällbjörk dominerar, men också gamla granar och enstaka rönn. Naturlig föryngring och tillväxt sker långsamt i det kalla klimatet. Mindre skogsbränder har tidigare förekommit naturligt utan att skogen tagit större skada, snarare tvärtom. Marken är mager med sand, grus och stenblock som vittnar om glaciärernas tidsepok.

Träden får stå livet ut och tillföra jorden nytt liv när de faller för åldersstrecket eller vinterstormarna. Trots den utsatta miljön frodas en mängd olika lavar. Vissa som den gula varglaven eller de olika skägglavarna är unika för den fjällnära bevarade skogen. Alla lavar har sina egna nischer. Stora delar av Rogen är också renbetesland där lavrikedomen har stor betydelse.

Samtliga foton tagna i Rogens naturreservat under perioden 5-11 september 2020

Fortsättning följer …….

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

5 reaktioner till “Höst i Rogen 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: