Höst i Rogen 2

Bär, ormbunkar och barrskog

Trots Rogens magra jordar trivs många växter, då framförallt bär. I tallskogens dunkel breder blåbär ut sig i röda mattor om hösten, insprängt bland tuvor av ljung och även lingon. Odon är annars en ibland lättförväxlad kusin, men nu när de skiftar färg ser man bladens form mycket tydligare. Spännande att studera hur de små bladen uppvisar en sån variation i hur nerverna skapar unika mönster.

Sparsamt förekommer bestånd av ormbunkar, oftast nära sjöar eller i kanten av vattendrag. När de om hösten är färdiga för sin reproduktion och den lågt stående solen silar genom bladverket, syns sporerna tydligt gömda under bladen. Vatten, vind och vissa fåglar kommer nu att sprida dessa 400 miljoner år gamla gener vidare.

Samtliga foton tagna i Rogens naturreservat under perioden 5-11 september 2020

Fortsättning följer …….

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Höst i Rogen 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: