Höst i Rogen 3

Fjällbjörkskog och mossa

Inne i tät skog av fjällbjörk (Betula pubescens subsp. czerepanovii) känns det tryggt. Där finner både vandraren och björkarna lugnet och lä för vinden. Dess knotiga stammar letar sig uppåt och verkar samtidigt klamra sig fast hos varandra. Inget träd sticker iväg på höjden utan endast tillsammans kan de klara den långa och oftast snötyngda vintern. Träden är sega och många gånger gamla trots sin klena stam. Här trivs björkticka (Piptoporus betulinus) och ibland sveps björkarna in i en mörk slöja av skägglav.

Fjällbjörkens mindre släkting dvärgbjörk (Betula nana) breder mer ut sig som ett buskliknande ris, ibland svårframkomligt för vandraren. Den älskar solljuset och trivs såväl på kalfjället som i kanten av skog och myr. Slår över i variationsrika höstfärger tidigare än fjällbjörk då frosten nyper till lättare vid marken.

I skuggan av fjällbjörken ser man ofta olika örter sommartid. Då den är mer fuktkrävande är det inte ovanligt att det finns små rikkärr med mossa längs bäckar eller i sänkor i skogen där snön ligger länge om våren och regnvatten ansamlas på hösten. Olika mindre svampar, mossor, starr och fräkenväxter som t.ex. skogsfräken (Equisetum sylvaticum) trivs här bland annat.

Samtliga foton tagna i Rogens naturreservat under perioden 5-11 september 2020

Fortsättning följer …….

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Höst i Rogen 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: