Kungsleden 2009 – dag 1

Torsdag 25 juni – Abiskojaure och kvällsröding

”Tyst i stugan kl 22.30 efter en riktigt härligt lång dag på fjället. Camparna i och utanför stugan sover redan. Endast sega gubben är vaken! Mätt och belåten efter fest på en halvkilos röding, toppad med pastaknutar och fisksås.”

Men, vi tar det från början. Starta direkt från tåget i Abisko när jag anlände vid 11-tiden på förmiddagen. Med endast 14 kg och ett teleskopspö på ryggsäcken gick det relativt lätt de första kilometrarna längs den skummande jokken.

”Njöt av sol och värme, som släppte loss kråkbärsrisets välbekanta dofter och fick bergfinkarna att sprudla av glädje. Allt var sig likt, trots att 35 år gått sedan sist. Spåren efter fyrhjulingarna i vinterleden var dock ett smolk i bägaren. Den bör döpas om till motorleden istället.”

”Tog en efterlängtad fika vid Abiskojaures utlopp. Frisk vind från sydväst höll myggen på behörigt avstånd. Två mindre flockar med bergänder drog längs älven och forsärlan syntes i strandkanten.”

Efter bara 12 km kom jag upp tidigt till stugan. Var faktiskt ensam där så här pass tidigt på sommaren. Inkvartera mig i en säng och packade om för en kortare fisketur, som visade sig bli närmare en mil. Anledningen var en liten omväg, då bron på min gamla fjällkarta från 1973 inte längre fanns! Målet var några små tjärnar på andra sidan Kungsleden och jokken utan bro. Hade aldrig varit just här förut, så visst var det en chansning. Men med lättade axlar och fötter, kändes det som man studsa fram som en kanin mellan stenarna.

En underbar spegelblank liten sjö såg inbjudande ut. Det blev inte sämre av att jag såg fisk som vakade. Med bara haspelspö kan det vara en utmaning att försöka få fisk som bara verkar intresserade av överflödet av flygande insekter. Ett knep är då att knyta en fluga ca 30 cm ovanför det lilla skeddraget, direkt på linan. Genom att ömsom veva in och hålla flugan stilla kan fisken få uppfattningen att det kanske är en sländlarv som håller på att kläckas. Draget kan också tas för en konkurrent som försöker ta flugan. Den här kvällen gick det bra, flera fina rödingar högg och en följde med hem till kvällens sena fiskgryta.


Satellitkarta över hela vandringen med dess delmål, dag 1-20, från Abisko i norr till Kvikkjokk i söder, totalt ca 30 mil, hittar ni på första inlägget här.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

5 reaktioner till “Kungsleden 2009 – dag 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: