Höst på Gotland 5

Meståg

Meståg är en vanlig företeelse under höst och vinter i våra skogar. Olika arter av mesar, men också trädkrypare och kungsfågel, drar omkring som gäng i trädtopparna, ibland livligt konverserande. För det mesta så håller de till högt i träden, nyttjar sina olika nischer för födosök och varnar direkt varandra vid fara. Ett samarbete som gynnar alla när tillgången på föda minskar och dagarna är korta för att fylla på med energi.

De mesar som flyttar under hösten däremot, verkar ha en annan strategi. De flyger företrädesvis nattetid, samlas var art för sig i flockar dagtid för vila och äta upp sig. Då häckningen nu är över och ungarna utflugna så är de mindre skygga, åtminstone för oss människor. Nu är tid att studera dem på nära håll, även om deras fokus på mat gör att de försvinner nästan helt i buskagen. Fick uppleva en flock svartmesar som högljutt hade en egen show i ögonhöjd, innan de tackade för uppmärksamheten, bugade och sträckte ut över havet med sina små vingar. Att även kungsfågeln, med sina 5 gram i vikt, kan göra den resan är otroligt. Riktiga tuffingar!
Samtliga bilder är tagna på Gotland 15-18 oktober 2020. Klicka på dem för högre upplösning och fullt format.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

9 reaktioner till “Höst på Gotland 5

  1. Tack själv, lite tålamod och tur måste man också ha. Men det kan ibland kännas lite kluvet, när en uttröttad kungsfågel söker vila inför nästa ”skutt” till Öland kanske och jag blir närgången med kameran.

   Gillad av 1 person

   1. 😀 Det är ju sådana som ni, som är behäftade av både tålamod och tur som kan fånga ögonblick med en kamera och dessutom delar med er. 🙂

    Gilla

 1. Säger detsamma som bergalott. Fantastiska bilder!
  Kungsfågelns blick på grenen ovanför och nästa bild, halvvägs på väg dit, är helt underbara ögonblicksbilder!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: