Höst på Gotland 6

Ornitologi och skådare

Fågelskådningen ökar i Sverige, liksom medelåldern när man ser sig omkring på dessa ”hot spots” som Öland, Gotland och Falsterbo i Skåne. Kunskaperna varierar mycket, från rena nybörjare med dyr utrustning till proffs, som det gänget jag fick följa till Gotland. Själv hamnar jag nog däremellan. Att artjakten är en drivkraft hos de flesta blir man snart viss om, där kunskapen om läten och fjäderdräkternas kännetecken olika tider på året imponerar stort. Viktiga kunskaper, om de också togs tillvara på, vid t.ex. inventeringar av häckfågel eller rödlistade (dvs hotade) arter.

Men det handlar om så mycket mer att vara ornitolog. Att studera alla våra arter, ja ibland även de vanligaste, deras beteenden och miljöer. För att om möjligt hitta mönster som kan förklara förändringar i populationernas storlek, flyttningsvägar, häckningsplatser, födosökande m.m. Egentligen är inga iakttagelser oviktiga, där bl.a. rapportering i Artportalen kan visa sig vara vår viktigaste miljöindikator nu och i framtiden. Viktigast är dock att ta sig tid att njuta av dessa underverk med flaxande framben i luften.Ett stort tack till de som bjöd in mig på turen till Gotland, för kunskapsspridning, trevlig fältbiologisk exkursionsanda och god mat. Mitt lilla bidrag blir blogginläggen ni sett här.


Samtliga bilder är tagna på Gotland 15-18 oktober 2020. Klicka på dem för högre upplösning och fullt format.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

3 reaktioner till “Höst på Gotland 6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: