Levande vatten 10

Öringbäcken

Under oktober månad har det kommit regn mer eller mindre varje dag. Inget för en lite bekvämare naturfilosof. Tog mig dock i kragen i fredags för att leta efter de som trivs i vatten, rikligt spetsat med syre. I skydd av en tät granskog meandrar sig en bäck lite yster efter regnandet på väg ut mot havet. Havsöringarna känner av detta i bäckmynningen och börjar vandra upp för årets kärleksäventyr, höstleken på grusiga bottnar.

Ett fantastiskt skådespel bara man smyger sig fram och håller sig stilla. Som regel kommer de tillbaka relativt snabbt till de finaste lekplatserna de funnit. På andra platser är det regelrätta slag om vem som skall få befrukta honans rom. Även de minsta hannarna försöker ta en plats och syns kila fram och tillbaka till en hona som gräver i botten med stjärtfenan, för bästa vård innan äggen kläcks.

Ljuset var inte med mig denna dag, men öringarna var desto mer talrika i den 1-1,5 m smala bäcken. Svårt att fota i mörker med för snabba öringar i förhållande till kamerans slutartider. Testa att filma lite istället med samma kamera och klippte ihop tre filmsnuttar. Ligger på Youtube men går att se på nedan via länken. Håll till godo.Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: