Levande vatten 11

Vattenvägar

Långt innan asfalt och motorvägar var uppfunna färdades våra förfäder längs de naturliga vägarna, sommar som vinter. Med båt på sommaren och med häst på vintern kunde man vidga sina vyer, utforska och bygga nytt land. Så har det sett ut i hela världen och här hos oss i Sverige. Man nyttjade sjöar och vattendrag för att på enklast möjliga sätt frakta sig själva, kreatur och husgeråd för att skapa sig ett eget liv när hemmanet blev för trångt. Nybyggaren sökte hela tiden nya vägar att försörja sig och sin familj.

Vattnet fortsätter att skapa sig egna vägar, i det lilla formatet såsom i det stora. Det fungerar för det mesta bra, så länge vi människor inte är där och petar i det naturliga skeendet. Dammbyggen och omfattande konstbevattningar i länder som Indien och Etiopien är ett oroande tecken på vattenbristens utbredning. De konflikter som ligger och pyr under ytan kommer med största sannolikhet att blossa upp till flammande sammandrabbningar.

Desto märkligare, eller kanske märkbart orättvist kan det tyckas, blir det då man ser vårt överflöd i Norden av friskt vatten. Förvisso, har vi haft några sommartorkor, men vi bokstavligen badar i rent vatten till skillnad från andra. Fördelningen av vatten från ovan är svårt att styra oavsett klimatansträngningar. Människor kommer dock att fortsätta förflytta sig, i jakt efter drägliga förhållanden för sitt uppehälle och rent sötvatten.


Samtliga bilder från Saltö, Kosterhavets nationalpark – 2005-12-11

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

3 reaktioner till “Levande vatten 11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: