Fåglar vid havet 5

Sillgrissla (Uria aalge)

Efter en stormig natt i onsdags tog jag mig ner till hamnen. Nordvästlig hård vind brukar innebära att alkfåglar ibland driver in och söker skydd. Normalt vid den här tiden på året så har de vinterkvarter vid de yttre skären och längre ut i Skagerack. Man påträffar både Tordmule och Sillgrissla under vintern, emellanåt också den mindre Alkekungen.

Ute på skäret härskade bara måsar och skarv i den kalla nordanvinden denna dag. Men inne i fiskhamnen, vid fiskebåtarna skymta jag något svart och vitt guppa i vattnet, Kontrasten blev skarp till den djupblå sjön och reflexerna från båtarna. En sillgrissla låg och sov med näbben under vingen, men kisade ibland på mig med ena ögat.

Antog att den var trött efter natten, men ändå var det något som inte stämde. Den drev inte planlöst utan paddlade under vattnet med sina simfötter i aktern. Under den halvtimme jag iakttog grisslan lyfte den aldrig på näbben, såg nästan ut att frysa. Förvisso bara +3 grader denna dag men det är inga problem för en alka. En fläck som blänkte längre bak på dess rygg var orsaken. Det såg ut som den var blöt men tittade man närmare så var det troligtvis en oljefläck. En sån liten fläck med olja räcker tyvärr för att den inte skall klara vintern.

Det har annars inte varit så vanligt med oljeutsläpp det senaste årtiondet, men det kan förstås vara ett mindre utsläpp. Däremot har en ny företeelse uppdagats. Båtar som sköljer ur sina tankar som innehåller andra oljeliknande produkter som när de hamnar i det kyliga vattnet bildar paraffinliknande klumpar och luktar matolja eller tvål när de sköljs upp på stränderna.


Samtliga bilder från Strömstad, södra hamnen – 2020-11-19

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

6 reaktioner till “Fåglar vid havet 5

  1. So beautiful photos Hans! The reflection on the water is amazing. We had very hard wund on Thursday and after that on Friday was snowing. Changing wheather all the time!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: