Vakande ögon

Det senaste året har jag känt mig iakttagen varhelst jag passerat ett träd, oavsett var jag har varit. Först ett prassel bakom en tall, likt en hackspett eller nötväcka på jakt efter insekter. Sedan ett lite irriterat smackande. Stannar man upp och smackar lågmält tillbaka tittar oftast ett par runda pliriga mörka ögon fram bakom stammen, undrande vem som inkräktar i skafferiet. Vår vanliga ekorre (Sciurus vulgaris) är relativt skygg på sin hemmaplan men mycket nyfiken. Vid fågelmatningen skyr den dock inga medel utan tar för sig av alla gratisprover.

Min egen känsla är att den verkar ha haft några goda år, åtminstone här i södra Sverige. Om det beror på milda vintrar som en effekt av klimatförändringarna eller om jag varit mer frekvent ute och kanske också mer observant, vet jag inte säkert. Ser man på rapporterna i Artportalen har den ökat från ca 1500 individer till ca 5000 på de senaste fem åren. Men, det vore roligt att höra hur andra upplever det också. Oavsett, så är det en mycket trevlig bekantskap ute när dagarna blir kortare och skogen tystnar alltmer.

  • Bild 1: Myrens gravplats, Strömstad – 2019-08-20
  • Bild 2-4: Orrevikskilen, Strömstad – 2020-03-27
  • Bild 5: Kockholmen naturreservat, Strömstad – 2020-11-13

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “Vakande ögon

  1. Hög igenkänning! Fina bilder på den pigga och nyfikna filuren! Jag går genom en ganska tråkig granplantering och upplever samma känsla varje dag – prasslet, smackandet och en och annan nedfallande kotte. Det är för övrigt där de gamla lövtrådstubbarna med stubbhorn finns.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: