Naturvård

När man möts av en varningsskylt vid ingången till ett naturreservat hajar man självklart till. När det dessutom handlar om trädfällning sätter det griller i huvudet. En koll med ansvarig hänvisar till skötselplanen i och med bildandet av nationalparken och dess övertagande av de naturvårdande åtgärderna. I detta fall gallring för att stängsla in vissa områden där man vill återskapa skogsbete, som många gamla stengärdesgårdar är bevis på att det förekommit här, generationer tillbaka.

Skogen här har fått stå orörd i många år sedan kor vistades här mer än 50 år sedan. I vissa områden, där den är mer skyddad från havsvindarna, har den vuxit sig tät och högstammig, med naturlig föryngring av mestadels gran. Riktigt gamla träd finns fortfarande kvar, både tall, gran och björk. Men skogen skulle varsamt ha behövt en gallring för mer än 30 år sedan. Syftet med en återställning är säkert väl menat, även om det känns som det blir ett slags skogsmuseum över en svunnen tid. Det kommer att gynna artrikedomen, främst växter men kanske också en del fågel. Hur man skall återställa de djupa körskadorna lika naturligt blir nog en utmaning. Det får framtida stormfällningar utvisa.

Samtliga foton från Saltö naturreservat, tillhörande Kosterhavets nationalpark – dec 2005, sept och nov 2020

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “Naturvård

  1. Nej definitivt inte, oavsett om det är kommun, kyrka eller som i detta fall staten som är ansvarig förvaltare. Dåliga upphandlingar av utförare och ingen egen kontroll av arbetet. Återställning av spåren har utlovats men tyvärr går det inte fullt ut. Men med kor i skogen sen kanske man inte ser skillnaden, de måste gilla ljung och blåbärsris. Härligt smaksatt yoghurt blir väl bra……

   Gilla

 1. Blöta marker och tunga skogsmaskiner är ingen bra kombination! Bra om gamla skogsbeten återställs, eller ännu bättre om de hade bevarats och skötts tidigare … och bra förstås att artrikedomen på alla plan får en chans till återhämtning. Här höggs ett fantastiskt sånt område ner i våras – jämnades med marken och jag blir gråtfärdig varje gång jag passerar den vackra gamla hagen, som under vår och försommar tidigare var full med gullvivor och nattvioler.

  Gilla

  1. Ja, antingen dålig planering eller lllösa tyglar på entreprenören. Med så lite som skall gallras bort kunde man använt lättare fordon och tagit unga träd för hand. Men staten glömmer ibland att sätta av tillräckligt med medel för skötsel när man bildar nationalparker, förutom publika naturrum förstås. Led med dig när jag såg dina bilder i våras. Vi får hoppas att detta skogsbete inte bara blir nedtrampade stigar av Highlanders.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: