Kungsleden 2009 – dag 8

Torsdag 2 juli – Sälka och Hukejaure

”En oväntad dagsutveckling, med motig kväll och lyckligt slut. Vi tar det från början. Halvmulen morgon och snålblåst från NV när jag startade från Nallostugan (7) cirka halv åtta.”

Tog samma väg som gårdagen, vada i sandaler för säkerhets skull. När jag höll på att torka fötterna kom fyra renar samma väg, men vadar lite längre ut mot sjön. Redo med kameran får jag se hur de en efter en går ner och simmar över istället, ruskar av sig och så var det med det!

Östsidan av sjön och över vattendelaren var ett hoppets landskap. Mycket smältvatten och sten, så det blev ett sprättande hit och dit, förbi snöfält, över halvtäckta bäckar och på tuvor med vatten mellan. Nerfarten till Sälkastugorna gick däremot lätt på en mjuk stig längs jokkens ena kam.”

”Eftersom dagen ännu inte passerat tolv, bara drygt elva, och ben och axlar kändes bra efter de inledande 11 kilometrarna bestämde jag mig för att fortsätta. Fick dock handla, då det mesta var slut och nästa stuga i Singis saknade proviant. Några konserver, soppor, gryn, nötblandning, knäckebröd, renost mm så blev packningen svulstig och två kg tyngre igen. Det äldre värdparet bjöd på kaffe och jag njöt en punschpralin! Fick lite fisketips.”

”Dundra därför på efter Kungsleden söderut i fyra km och vek sedan av mot bron en km västerut. Tog rast vid den underbara blå älven som skar sig genom berget. Fantastiska tältplatser och renar som låg högt upp på snölegorna i det heta solgasset. I hela dalen upp igenom sedan var det mycket ren, flockar upp mot 60 djur sågs. Följde en makalös dal på fina stigar upp till första sjöns utlopp. Fiskade av en djupränna och en bra bit av sjöns nordsida. Byig och tidvis hård vind gjorde att det inte kändes som rätt förhållanden. Testa olika drag men hade ingen kontakt.”

”Försökte få kontakt med leden mot Hukejaurestugan (8) men tappa hela tiden bort mig bland renstigar. Hitta en gammal spång ibland men sen var det samma visa. Så fortsatte det längs med de övre sjöarna med. Den andra var grund så den hoppade jag över. Den tredje testa jag halvtamt längs med en brant bergskant men återgick till att fika istället.”

Upptäckte att klockan nästan var sex. Att gena över fjället och gå ner på parallelleden till Singis kändes segt. Hittade dessutom inget bra vad efter sjöarna (som kartan visade). Bestämde mig för att sträckgå den sista milen till stugan vid Hukejaure (8) istället. Gällde bara att hitta ett vadställe först. Älven blev tunnare och bredare så småningom. Hittade ett ställe lämpligt att hoppa sig fram på sten och stora block, men fastnade nästan över i en återvändsgränd. Backa för att ta en annan väg, tappa balansen, ett steg bakåt och plums var det kört. Försökte ta mig runt men nu fick det bli ett speed-vad. Resultat; genomsura kängor och ett sjunkande humör samtidigt som molnen släckte solen och vinden var isig. Försökte handdukstorka insida kängor, bytte innersulor och tog på tjocka ullstrumpor för att inte frysa de sista 7-8 kilometrarna till stugan.”

”Slet pina över sten, blötsnö och våtmarker i nästan tre timmar innan stugan vid sjökanten kom i blickfånget. Slet av mig surkängorna på farstubron när den gamla värdinnan Ulla undra vem som drällde in efter klockan nio på kvällen. Förklarade dagen och mina fiskeförsök. Hon som själv helst inte åt fisk, pga alla ben, berättade att en flugfiskare försökt några dagar tidigare nedanför stugan i sjökanten, när fjädermyggorna kläcktes.”

”Ett finskt par hade fått fart på stugvärmen så mina kängor kunde torka hjälpligt. Ställde en burk Bullens pilsnerkorv på vedspisen, bytte kläder och njöt av en sparad lättöl från Sälka med ljummen pilsnerkorv. När finnarna börja snarka tog jag på mig sandaler och tröja för att kasta på vak i viken. Han knappt börja förrän en fin röding på 35-40 cm körde cirkus med det lilla koppar-röda draget. Avvakta och precisionskasta när de försiktiga sugvaken närmade sig igen. Smådirr, stopp och mothugg så satt nästa, lika fin och helt orange under. Båda fortfarande långsmala och lite magra efter vintern, nu knappa halvkilot gissningsvis. Fantastiskt röda i köttet. Lades i stugans kyl (snöfältet nedanför). Annars fanns en liten jordkällare på framsidan.”

”Firade med en kopp pulverespresso och mörk choklad. Kunde sen förstås inte somna! Helnöjd, YES!


Samtliga bilder togs med en lånad enkel digitalkamera Canon IXUS 90 IS, så ni får ursäkta bildkvalitén.

Satellitkarta över hela vandringen med dess delmål, dag 1-20, från Abisko i norr till Kvikkjokk i söder, totalt ca 30 mil, hittar ni på första inlägget här.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “Kungsleden 2009 – dag 8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: