Kungsleden 2009 – dag 10

Lördag 4 juli – Singis

”Väckning 06.00, gråmulet, +3 grader C och en isande nordanvind. Kändes som en transportsträcka ner till leden denna dag, speciellt som Hukejaure blev en sådan positiv överraskning.”

Trampa på de 2-3 första kilometrarna ner till bron. Leden ner genom Näsketvagge var svår att finna, gick på den ibland vid nåt enstaka röse, annars mest trampat av renklövar. Följde Rautasjåkkå och gick längs sjöarna. Alla utom den högst belägna hade is kvar. Lite lä och sol för första gången under dagen. Sjön var bråddjup så jag gjorde ett snabbtest med haspeln. Döm om min förvåning när en liten röding följde efter till land och tog när jag stoppa för att lyfta upp draget. Blek och mager stackare.

Gick vidare upp i passet och hitta en hylla i lä, där hela dalen låg framför fötterna på mig. Grönskan prunkade och blå streck ringla sig igenom hela vägen ner till Tjäktjajåkkå och samevistet i Singis. Njöt en välbehövlig fika i solen.”

”Brant nerförslöpa på norra kanten. Först en stupande snölega sedan lite småblöta och steniga partier. Hade gått att ta sig mer rakt ner i lågpunkten. Väl nere i dalen var det mycket lättgånget. Stora torra blomsterängar där allt verkade ha kommit i blom, bl.a. spiror, svarthö, gentiana, veronika, bräckor och massor av smörblommor o fjällsippor. Stigen sögs upp totalt av grönskan emellanåt.”

”Hörde en stenfalk varna i branten, längre ner mängder med bergfink och björktrast i branternas videsnår. Knöligt det sista före bron, stigen dela sig fyra gånger. Bron var rostig och delar av räcket var borta. Stenhelvete vid Singis samt mygg i snåren (och i stugan). Tog den gamla Abrahamssonstugan, med samma kupé som tidigare stugor. Känns nästan som hemma!”

Stugvärdar var ett ungt par från Kiruna med tre förskolebarn, som lekte skattjakt efter lördagsgodis. Fick lite fisketips. Sjöarna jag provade i förrgår skall ha stor fisk! Det finns en liten sjö (200-300 m) som jag passerade idag ca 2 km före bron. Nedströms älven vid öarna, finns några djuphöljor med fisk.”

Efter en middag på burkkalops inhandlat hos STF i Singis tog jag spöet för att prova ett av fisketipsen under kvällen. Tog mig nedströms längs den fint slingrande älven, grund för det mesta med mycket fin lera från glaciärernas jökelvatten. Hoppade fram mellan olika småöar i älven för att finna några bra ståndplatser i strömmarna. Jag hittade ingen fisk med blev istället funnen och uppvaktad av myggsvärmar i videsnåren längs med älvbrinken.

Morgondagen var en inplanerad stoppdag. Inte så mycket för vila utan för ett försök att ta sig upp på Kebnekaises topp, via den gamla leden västerifrån. Men, som jag konstaterade på dagbokens sista rad för dagen:

”Får avvakta vädret imorgon för att se om det blir fiske eller sydtoppen. Utlovat regnskurar tyvärr.”


Samtliga bilder togs med en lånad enkel digitalkamera Canon IXUS 90 IS, så ni får ursäkta bildkvalitén.

Satellitkarta över hela vandringen med dess delmål, dag 1-20, från Abisko i norr till Kvikkjokk i söder, totalt ca 30 mil, hittar ni på första inlägget här.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: