Istid – Iceage

En dag med blek decembersol, delvis skymd bakom tunna moln vid horisonten. Nattis som inte hunnit tina i ett dike längs skogsvägen. Kan aldrig sluta fascineras av vatten, speciellt i denna spröda form. Man undrar vilka matematiska formler som ligger bakom denna mönsterdesign. Variationen är total. Om det finns ett varför eller kanske bara ett därför att. Ju mer man tittar, desto större blir frågan.

I många inlägg har jag lagt ut en serie bilder som skall försöka skapa en berättelse, ge en stämning eller förklara något. Denna serie har inget annat syfte än att, i mina ögon, återge något ofattbart vackert genom min lins. Jag har numrerat 10 bilder nedan av den anledningen att det vore intressant att få höra hur ni ser på dom. Bildkritik förekommer så sällan, men är så spännande att få ta del av, att få se bilderna med andras ögon.

Jag ser helst att ni plockar ut en av de 10 bilderna och skriver en kommentar, varför ni valde just den. Ingen tävling och skall erkännas att jag blivit inspirerad av Terjes blogg för att skapa mer diskussion kring bilder och deras uttryck eller avtryck. Försöker mig på en översättning för mina utländska följare:

A day with pale December sun, partly obscured behind thin clouds on the horizon. Nights that have not had time to thaw in a ditch along the forest road. Can never stop being fascinated by water, especially in this brittle form. One wonders what mathematical formulas are behind this pattern design. The variation is total. If there is a why or maybe just a because. The more you look, the bigger the question becomes.

In many posts, I have posted a series of pictures that will try to create a story, give a mood or explain something. This series has no other purpose than to, in my eyes, reproduce something unbelievably beautiful through my lens. I have numbered 10 pictures below for the reason that it would be interesting to hear how you look at them. Image criticism occurs so rarely, but is so exciting to take part in, to see the pictures through the eyes of others.

I prefer that you pick out one of the 10 pictures and write a comment, why you chose it. No competition and I must admit that I was inspired by Terje’s blog to create more discussion about pictures and their expression or imprint. Google helped me on this translation for my foreign followers.

Nr 1
Nr 2
Nr 3
Nr 4
Nr 5
Nr 6
Nr 7
Nr 8
Nr 9
Nr 10

Samtliga bilder från Bullareskogen utanför Strömstad, 2020-12-23

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

9 reaktioner till “Istid – Iceage

 1. Roligt att vi delar även denna fascination. Is har jag längtat efter hela denna s.k vinter. Jag väljer ofta ut en favoritbild i bildserier, men denna gång var det ovanligt svårt, beroende på att bilderna hänger så intimt ihop, berättar om fotografens fascination av isens sprödhet och mönster. Nummer ett väljer jag först, för variationen i mönstren: bågar, trianglar, linjer, helt enkelt behagligt för ögat. Sen fastnar jag för tvåan. Där ser jag spröda vingar som stelnat i flykten. Nummer fyra väljer jag av samma anledning som ettan, ett varierat mönster som tilltalar och får ögat att vandra över fotot. Och sist nummer åtta. Större svepande rörelser, en större bevingad varelse som har gjort avtryck, men här finns det kraft och styrka. En mycket vacker isbildserie, tack för den Hans!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket för dina kommentarer! Nyis kan vara så otroligt variationsrik, man vet inte när man skall sluta fota. Du verkar gilla mönsterrikedom, som jag, där man hela tiden hittar nåt nytt. Försökte med tallarnas speglingar, för att vända på perspektivet. Svårt att fånga isens detaljer samtidigt som skogen bara skall skönjas. Hade säkert fungerat med en massa bilder med kortare skärpedjup och stackning av dem vid datorn. Men vem orkar med sånt….

   Gilla

   1. Jag måste avslöja att jag inte visste vad stackning var. Man lär sig. Jag gillar även fotona med speglingarna men fastnade främst för dem med mönsterrikedom.

    Gillad av 1 person

 2. 1: Befinner mig i underjorden – i en ort där jag letar efter utgången. Kanske ner mot höger där jag får en förnimmelse av ljuset. Är på fel plats för att jag letar efter…
  5: för jag har hört talas om ”en stad ovan molnen”.
  🙂
  Fantastiska bilder, blir andlös.

  Gillad av 1 person

 3. Jag är usel på att recensera bilder … kan bara säga att jag delar din fascination för is – på vatten, på fönster och i frostens detaljer …
  I de här bilderna ser jag tydliga vingpennor … läckra bilder!

  Gilla

  1. Det var det som var min tanke, att ni som betraktare tar en liten stund extra och funderar vad man ser i bilden. Jag föll för den stora variationen i denna isgöl, precis som om den kalla luften hade ett samtal med vattnet, vilket sedan återges. Lätta fjäderpennor som nästan viskar nåt. Tack Anki!

   Gillad av 1 person

  1. Is it not exciting, in the way we look at pictures. I had never thought of the heart until you wrote it. I have to try cropping the image again just to test the change. The ice was very thin so that may be why you see feathers, light as a feather so to speak 😉. Thanks a lot Donna.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: