Kungsleden 2009 – dag 13

Tisdag 7 juli – Teusajaure

”Liten ruskvädersmorgon med blåst från NO, tunga moln med regn som drev in, +5 och nysnö på topparna runt omkring. Drog lite på starten och tur var det. En gammal havsörn kom svepande långsamt nerifrån Kaitumjaure, lyfte snett över forsen och drog upp mot Tjäktjatjåkkå och Kungsleden. Majestätiskt lugnt!”

Innan jag påbörjade färden över fjället till nästa sjö och dalgång, ville jag testa om det fanns stor öring i Kaitumälven också. Gick ner precis under forsen, uppströms gårdagens harrgrop. Testa ett bra tag i ström och bakvatten men kände inget så här långt.”

”Gick runt en göl och hitta ett grunt litet sel med flacka strömmar över småsten och bakvattentungor därimellan. Perfekt för harr men svårt att presentera drag och flugor i den grunda strömmen. Höll på att fastna flera gånger. Hoppa till sist ut på en sten där jag kunde kasta över strömmen en bit längre ner. Pang, mitt i strömmen på grunt vatten i ytan tog den direkt. Körde på betydligt mer än gårdagens harr. Förklaringen kom strax när en fin öring på 35-40 cm nästan hade svalt trekroken i ett enda möjligt angrepp.”

”Lämnade Kaitum och dess storharrar, men även alla gulärlor och dalripor i deltat. Började klättringen över fjällpasset, som visade sig vara en stor öppen fjällhed med milsvid sikt. Detta är norra delen av Sjaunja naturreservat. Kyla och orosmoln i öster fick mig att dra på till stugan i Teusajaure direkt. Förresten, glömde att jag såg ett varnande ringtrastpar längs den vådligt branta nerfarten till stugan. Vid jokken svirrade dessutom en strömstare förbi flera gånger.”

Framme vid 2-tiden, där fikat togs i lä framför stugan. Färsk salami och digestivekex dagens höjdpunkt! Värden drog iväg längst västerut på fisketur. Jag satte på en 12 grams röd kopparsked och kasta från land vid jokkens utflöde och bort till en rasbrant med stora block. Kände en del smånapp ute på sjön men den första tog längs blockstranden. En liten öring på 25 cm, svagt grönfärgad men rätt så blank. En kopia tog på tillbakavägen i läviken vid den lilla fiskestugan, 15 meter ut. Slapp fisk till middag och kunde istället lätta packningen på 500 gram köttbullar och en lättöl, vilken fest!”

”Sjön la sig stilla plötsligt. Spöet drog och jag gick in i öringviken igen. Började vaka men bara ett försiktigt nafs. Fick se vak i viken vid båthuset och prickkastade till slut en rosafärgad rödig på 25-30 cm. Sedan dog det ut vid 21-tiden. Tillbaka till stugan fick jag en chock. En av ungdomarna i tältet, hade från samma udde som jag testat, dragit en öring på 4 kilo på sitt första kast! Missade den alltså med en kvart!!! Det sista jag sa i stugan till mig själv innan jag gick ut var: -Få se om storöringen vaknat till nu. En kopp te för att smälta historien.”


Samtliga bilder togs med en lånad enkel digitalkamera Canon IXUS 90 IS, så ni får ursäkta bildkvalitén.

Satellitkarta över hela vandringen med dess delmål, dag 1-20, från Abisko i norr till Kvikkjokk i söder, totalt ca 30 mil, hittar ni på första inlägget här.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Kungsleden 2009 – dag 13

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: