Kungsleden 2009 – dag 17

Lördag 10 juli – Pårte

Turens näst sista vandringsdag till STF Pårtestugan var en 2-milatur, mestadels genom skog i lätt terräng, men bitvis upptrampat och stenigt. Leden gick också lite på skrå längs fjäll som gränsar mot Sareks nationalpark.

”Helgrått konstaterande, även utan glasögon. Såg inte en skymt av Rapadalen. Någon Skierfetur blir det alltså inte. Satsar vidare mot Pårte, eventuellt uppehåll och lite fiske på vägen kanske.”

Sällskap av sex andra när Lennart Länta fräste över med oss med en fyrtakts 50-hästare på 10 min a´ 150 kr per person. Regnet strila ner men avtog allteftersom skogen avlöstes av en fjällsluttning till slut. Sträckan kändes lång genom barrskog och björkskog. Inget speciellt hände Jo, en jättelik två meter hög rotvälta, täckt av ljusbrun mossa, fick mig att se en gammal brunbjörn på håll i skogen. En liten svart centiped korsade stigen. Domherre, taltrast, talltita, lövsångare mm hördes. Nära Pårte sågs även tretåig hackspett. Både orre och tjäderspillning syntes längs stigen, liksom massor av älgspillning.”

”Kängorna var redan våta av regnet, så lusten att klafsa ut i bushen var noll. Tog en kort rast efter första fjällbranten. Höll på att bli ifatthunnen av två raska tyska ungdomar med tunga säckar. Fick fart igen över fjället. När andra sidan syntes var det en tudelad känsla. Nedre delen av sjösystemet var reglerat (35 meter enligt den gamla kartan) med stora bruna döda stränder. Övre delen hade Rogenkaraktär till viss del, med fina småsjöar och bäckar som lakritssträngar i grön gelé.”

”Innan jag gick ner från fjället hittade jag resterna av tre unga renar, två entaggare. De hade troligtvis letat bete högt uppe i branten på någon barfläck under senvåren, utlöst ett ras eller en lavin och störtat ner i stenskravlet. Bara ben och päls var kvar.”

”Var i Pårtestugan vid 15-tiden. Två Kirunabor hade redan anlänt efter att ha tältat halvvägs från Kvikkjokk. Senare dök dansken och japanskan upp, helt slut. De delade kupé med mig för stugan fylldes snart av fler vandrare. Platsen var fin, en udde i sjön med värdstugan längst ut (så klart) och en Abrahamssonstuga innanför. Bara sjövatten att dricka men fint bad ute på udden. Tog ett överkroppsbad genast medan myggen fick ett skrovmål på min spända rygg.”

Småöring vakade i sjön så jag provade lite under kvällen. Det var gott om småfisk som högg i Pårtesjön. Efter några försök fick jag ur den tystlåtne stugvärden Roger Nilsson från Lycksele, lite tips på var det fanns lite större fisk, men utan båt var det svårt enligt honom.

”Gick ut och borsta tänderna och drog en sista öring på 20 cm”.


Samtliga bilder togs med en lånad enkel digitalkamera Canon IXUS 90 IS, så ni får ursäkta bildkvalitén.

Satellitkarta över hela vandringen med dess delmål, dag 1-20, från Abisko i norr till Kvikkjokk i söder, totalt ca 30 mil, hittar ni på första inlägget här.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: