Vinterfåglar i Strömsån 2

Ätande gräsänder – mallard´s feeding

Bara gräsänder, ja kanske, men de har en förmåga att klara de strängaste vintrar så länge det finns öppet vatten. De räds inte strömmande iskallt vatten, inga dykare men duktiga paddlare. Så länge det inte är för djupt, så håller de efter de vattenlevande växterna på stenarna i forsen. Lite insekter samt en och annan brödkant slinker också ner utan problem. Visst kan man skönja en viss tvekan ibland, eller så är det bara vi som vill se det så.

Tvekande gräsand (Anas platyrhynchos)

Gräsanden manövrerar skickligt mellan isklädda öar i strömmen. Fjäderdräkten är så tät att vattnet glider av efter varje dopp. Kan dock inte sluta tänka på hur de ändå måste påverkas av den låga temperaturen. Allt betande mot strömmens riktning, ser ändå ut att påverka den glesare fjäderdräkten ovan näbbroten. Sliter kanske mot vattenvegetationen och är svårare att putsa ren. Gräsandens panna känns väldigt utsatt i alla fall.

Tekniken varierar något. Från att sjunka ner mot strömmen och låta den trycka ner huvudet mot botten till att gemensamt försöka trampa vatten och fånga det som virvlar upp från botten. Den klassiska korkmetoden verkar bara nyttjas om det är lite lugnare vatten och maten ligger djupare ner.

Samtliga foton från Strömsån, Strömstad – 12 feb 2021

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

6 reaktioner till “Vinterfåglar i Strömsån 2

  1. Så fascinerande att iaktta gräsändernas matdykande. Med is och vackra färgspeglingar från omgivningen blir det oemotståndligt vackert. Jag har av olika anledningar inte tagit mig till vatten och därmed isformationer den här vintern så jag njuter i fulla drag av de här bilderna.

    Gillad av 1 person

    1. Gräsänder, som vi har runt oss året runt, får ofta för lite uppmärksamhet kan jag tycka. De är duktiga på anpassningar, rovfågelsskydd genom flockbildning och dessutom en vacker tät fjäderdräkt när man kommer dem inpå skinnet. Matchar väl samhällets färgspeglingar och dessutom med en knorr därbak!

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: