Vinterfåglar i Strömsån 3

Vilande gräsänder – mallard´s resting

De tillbringar en stor del av dagen när det är som kallast i vila. Sover i vanlig bemärkelse gör de inte, alltid ett vaksamt öga som reagerar på rörelser och ljud. Det anmärkningsvärda är att de föredrar att ta igen sig i det kalla vattnet. Fötterna är inga problem men fjäderdräktens undersida är hela tiden utsatt för kyla, utan något skyddande luftskikt runt omkring. Å andra sidan är luften betydligt kallare än vattnet vid den här årstiden. Det blir särskilt tydligt när man ser hur kvarvarande vattendroppar frusit på ändernas hals eller ryggar.

Att putsa fjäderdräkten och lägga alla fjädrar till rätta blir extra viktigt, så inte någon väta kan tränga in under det yttre skyddet. I vilande ställning intar gräsanden som många andra fåglar en rundare form. Som gammal energikonsult blir den enkla slutsatsen att gräsanden energioptimerar. En rund form har den minsta omslutande arean i förhållande till volymen. Härigenom minskar också värmeavgivningen, jämför med formen på en iglo. Dessutom, med näbben instucken i fjädrarna förvärms luften den andas in, inbyggd värmeväxlare alltså!

När man kommer riktigt nära kan man kanske urskilja värmen från utandningen, även om det mesta är värmeångor från det öppna vattnet mot den kallare luften. Fantasin kan skena iväg ibland, men visst kan man skönja näckens huvud i profil med en stor näsa, öppen mun och turbanliknande mössa i kylan framför anden. Anden i andens andning, så att säga……..

Samtliga foton från Strömsån, Strömstad – 12 feb 2021

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “Vinterfåglar i Strömsån 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: