Vinterfåglar i Strömsån 4

Rörhöna (Gallinula chloropus) – Common Moorhen

Om rördromen har stora fötter så har rörhönan väldigt stora fötter i förhållande till sin egen storlek. De är inte vanliga, men minst två par har häckat de senaste somrarna i Strömstad. Populationen i Sverige är dock 10 ggr större än rördromens. Några försöker övervintra varje vinter och dyker upp likt rördromen när kylan blir för bister och isläggningen breder ut sig. Den har det tufft i konkurrensen med de övriga övervintrarna i ån om utbudet av föda under vattnet. Trots att vattnet fryser på ryggen verkar den relativt obekymrad av kylan.

Rörhönan letar efter ätliga vattenväxter och vattenlevande insekter nu under vintern. I Strömsån ser man den ofta bete sig som sothöna eller gräsand. Dippar framåt som dykänder och betar av stenar under vattenytan. Simmar lättvindigt i strömmarna, trots att den saknar simhud mellan tårna. Har ett försiktigt beteende under häckningstiden men under övervintringen är den inte lika skygg.

Samtliga foton från Strömsån, Strömstad – 12 feb 2021

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: