Grå värld

MONOKROM del 1

Förstår faktiskt inte varför man säger svart-vita bilder när det handlar om en värld fylld av gråtoner, där inget riktigt är vitt eller svart. Tänker tillbaka på tiden man bara hade råd med TRI-X i kameran, fick framkalla och kopiera själv. Men i sökaren var det färg och resultatet blev inte alltid som man tänkt sig. Med den digitala revolutionen försvann inte bara slaskandet i labbet utan gråskalan kan nu ses och påverkas direkt i sökaren. Gäller bara att våga ta steget. Visst händer det ofta att jag vill omvandla färg till mono i efterhand, men den omedelbara upplevelsen vid fotograferingsögonblicket uteblir då. För egen del så har jag helt enkelt lagt in de monokroma inställningar som en egen programmering på kamerans mekaniska programratt, i mitt fall under C1. Denna ligger dessutom lämpligt intill läge M (manuell) på ratten i Canons fall. Lättaste sättet enligt mitt tycke att växla mellan mono och färg på samma motiv, men andra har säkert egna bättre knep i fält.

KLIPPOR OCH VATTEN

Saltö, Strömstad – 2021-05-07


Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

3 reaktioner till “Grå värld

  1. Det är väl en vanesak vad man säger och kanske också pekar på graden av professionalism. Hur som haver tycker jag mycket om dessa dina monokroma/svartvita foton. Som du ju vet är klippor och hällar något som jag också älskar att fota kommer tyvärr inte så ofta till såna miljöer.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: