Seendet

MONOKROM del 2

Kisa med ögonen, sa en kompis som är konstnär en gång. Då ser du världen mer i kontraster liknande en svart-vit bild. Ja, det fungerar till viss del men färgerna stör ändå uppfattningen. Just störande kan färg vara i en bild, så störande att motiv försvinner i röran. Detaljerna som skapar innehållet framträder inte heller och den kreativa fantasin går till spillo. Uttrycket som man såg då bilden togs kommer inte fram.

KLIPPOR UTAN VATTEN

KLIPP TILL

Bilden skapas i fotoögonblicket, anser en del fotografer/bildskapare. Ja, det mesta men jag håller fast vid att en ny skapandeprocess tar vid sedan framför skärmen. Fotografen har ju redan beskuret ”verkligheten” i sitt val av bildvinkel, format, utsnitt etc. Att i efterhand beskära, dela på och ändra format är en skapandeprocess som frigör tanken och hittar nya uttrycksformer, där detaljer får fantasin att ta ett extravarv i hjärnkontoret. Befriande!

Fyra utsnitt av ovanstående bild på en ”vanlig” klippa:


Samtliga bilder från Saltö, Strömstad – 2021-05-07

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Seendet

  1. Håller helt med om beskärningen, man hittar nya uttryck, fortsätter skapa i ögonblicket med bilden på skärmen. Och ja, färgen kan var störande när man vill åt mönstren. Snygga klippfoton!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: