Betande fåglar och kor

Förvisso ett av människan konstlat ekosystem, men rätt skött fungerar det för sitt syfte. Att bevara en beteskultur vid grunda havsvikar som gynnar ett visst växt- och djurliv i denna salta nisch. Igenväxningen förhindras effektivt genom bete och klövarnas markberedning. Utanför det instängslade naturreservatet Orrevikskilen breder al och vide snabbt ut sig mot vattnet och vassen rotar sig alltmer.

Men på de fria rena ytorna innanför stängslet trivs såväl häckfågel som flyttfågel. Grågässen betar av det färska vårgröna och hinner kläcka sina ägg innan korna släpps ut. Den grunda viken blir en trygg rastplats för både änder, vadare och tättingar. Havsörnen övervakar och tar hand om de svagaste och håller vissa populationer i schack. Terroreffekten av dess stora skugga skall inte förringas.

Havsörnen vakar över Orrevikskilen – 2021-03-05

Men om det är havsörnen eller korna som är ekosystemets nyckelart skall jag låta vara osagt. En balans har i alla fall infunnit sig. Utan kor hade självklart viken balanserat sig själv men helt klart skapat en annan och troligtvis mindre artrik miljö. Biologisk mångfald kan ses utifrån olika perspektiv. Om det bara gynnar ett antal fågelskådare i första hand så är perspektivet lite väl inåtvänt. För så kan det väl ändå inte vara……

Bilder från Orrevikskilen, Strömstad – 2021-05-19 (där inte annat anges)

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Betande fåglar och kor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: