Fel fokus

Verkligheten är inte alltid vad den verkar vara eller ser ut vid en första titt. Ibland måste man lyfta blicken längre än näsan räcker, se på andra sidan skranket och vidga sin horisont som det heter. Världen är ju mycket större än man tror, för att fortsätta med fler lite klyschiga uttryck, flitigt förekommande på världens bloggsidor.

Bilden kan tyckas ljuga, men visar bara en sida av verkligheten, den som fotografen vill visa, eller som passar åskådaren. I den tidigare serien ”Fritt förfall” blir det extra påtagligt hur fotografens titthål och motivval påverkar betraktarens uppfattning av realiteter. Bilden kan vara ett synnerligen effektivt vapen, men sällan om den inte är satt i sitt sammanhang.

Att se på bilden, gör vi alla på mycket olika sätt. Många bara konsumerar bilder, reflekterar eller reagerar sällan, än mindre analyserar. En som i mina ögon uttrycker detta med eftertryck, ur sin egen roll sedan många år som verksam fotograf, är Terje Hellesö. Nu senast i en bra blogginlägg. Vi är väl inte alltid helt överens, bra är det. Hur skulle det annars bli ett samtal.

Tack också till bloggaren ”Jag” för många intressanta synpunkter och kommentarer, speciellt i samband med inlägget ”Fritt förfall #1”.


Strömstad fotbollsarena, samma bild men olika fokus – 2021-06-29

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

3 reaktioner till “Fel fokus

  1. Tack för tacket Hans! Är det inte så att vi alla ser olika på olika bilder? Man orkar inte alltid fundera och analysera allt man ser eller ens tittar på, då bildflödet är stort, men vet ofta var man ska hejda sig ett tag. Självklart styr vi som är bakom kameran, men det är inte alltid som betraktaren ser samma sak som vi hade önskat.

    Gilla

    1. Jo, du har allt rätt hur olika vi ser på en bild, tolkar in eller tycker rätt o slätt. En vårflod av bilder dränker ens vardag året runt och jag med många andra konsumerar för många intryck så det nästan blir en enda grumlig röra. Det blir intressant först när man stannar upp inför en bild och funderar på vad som gör den så annorlunda att jag orkar ägna tid åt den. I såna lägen blir bilden jämförbar med konst, oavsett form, kan jag känna själv. Men det händer inte så ofta. Kanske bäst det…..

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: