Inkonsekvens

Jag blir uppriktigt sagt mycket förvånad över den alltmer växande debatten kring etablering av vindkraften i Sverige. En majoritet är överens om att den behövs och är miljövänlig, men inte inom synhåll. Samtidigt finns det inte längre någon som reagerar nämnvärt på utbyggnaden av mobilnätets master och annan trådlös kommunikation. Dessa har inga problem med tillstånd, även mitt i staden, som den jag ser från vår balkong.

Vindkraftverken kommer, med nuvarande utbyggnadstakt, att inom bara 5 år producera mer el än vad våra kärnkraftverk åstadkommer. Restavfallet efter dem är försumbart, både i massa och tid, jämfört med det radioaktiva kärnavfallet. Ljudnivån kan helt klart vara störande, beroende på vindriktning och var vi bor. En mast är tyvärr inte heller tyst när det blåser, i vårt fall bara ett par hundra meter från närmaste hus.

I staden accepterar vi buller i alla dess former, det är en del av vår önskade bekvämlighet. Men ute på landet eller vid havet om sommaren skall det helst vara tyst och fri sikt mot horisonten utan vindsnurror långt ute till havs. Samtidigt vill vi vara fullt uppkopplade via mobil och kunna surfa fritt varsomhelst. Då accepteras masterna på bergen runt omkring. Att sedan inte förstå att internet kräver el som Google och andra slukar i sina serverhallar i Sverige, det är en makalös inkonsekvens.


  • Bild 1 och 4, Tolvmanstegen, Bullareskogen – 2021 och 2016
  • Bild 2 och 3, Vattentornsberget, Strömstad – juli 2021

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: