Fältjägaren på Gammelbodarna

Min mammas morfar Erik Nyman, född Johansson 1880, tillhörde Jämtlands fältjägarregemente, Hammerdals kompani 1900-1901. Han bodde i detta hus under sin uppväxt. Som äldsta syskonet i en stor barnaskara kan man bara föreställa sig vilket ansvar som vilade på honom, trots att det också fanns en vuxen gårdskarl på gården kring sekelskiftet. Erik gifte sig 1904 med den sex år yngre Märta Lovisa Eriksdotter. Var de bodde i början får framtida forskning utvisa men de hamnade till slut i Gubbhögen runt 1915. Min mormor Elisabeth (alltid kallad a´ Lisa) föddes 1908 som tredje barnet i en skara på elva, varav två dog i barnsäng som man sa då. Nitton år senare såg min mamma dagens ljus över Flåsjön, men det blir en helt annan historia.

Av nybyggets ladugård återstår bara en mindre del som räddades undan rivning av vaksamma ortsbor långt senare. När arrendet gick ut för de sista arrendatorerna så önskade skogsbolaget, som då hade tagit över hela fastigheten, riva samtliga byggnader. Det stoppades i grevens tid och idag sköts gården om, men bara som sommarparadis för en familj utifrån som njuter stillhet och lugn. Ekan ligger inte längre i sjön 500 m bort och slåttermaskinen jämte de bastanta snöskorna minner om hästens betydelse för jord- och skogsbruk på gården förr.

Kan inte låta bli att glädjas åt att nybygget finns kvar och att de nuvarande ägarna har en ambition att försöka återställa boningshuset, som inrymde 12-14 personer som mest under den levande perioden i dess historia. Nya fönster är på gång och en ny farstukvist finns redan på plats. Den plåtskodda nederdelen av fasaden har gjort sitt så en ny träpanel kommer säkert till stånd också.


Gammelbodarna, Flåsjöbygden, Jämtland – 2021-08-15

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

En tanke på “Fältjägaren på Gammelbodarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: