Stora Fjäderägg #1

NOSTALGITUREN

Nu, när den värsta coronahysterin lagt sig, fanns återigen en möjlighet att träffa gamla ungdomsvänner under trevliga och fältmässiga förhållanden. Holmöarna besöktes ofta av vårt gäng unga fältbiologer. Oavsett om det var sträckfågelräkning på våren eller limnologikurs sommartid så var öarna ett paradis för de med ett stort hjärta för naturen. Vanligtvis med ryggsäck på cykel från Umeå till färjeläget, oavsett väder. Lite bekvämare har vi kanske blivit med åldern nu…..

Det får bli lite svart-vita bilder till att börja med, det som man hade råd med på den tiden. Enda sättet att ta sig ut till ön är via en mindre öppen motorbåt, endast på beställning. Sjön kan vara hög så blöt blir man som regel. Inkvartering löste sig för vår del i den gamla fyrvaktarbostaden mitt på ön. Huset ägs av Umeå kommun men ses till av de flitiga fågelskådarna som besöker ön veckovis för ringmärkning vår och framförallt höst. Mer om det senare…..

På ön finns numera också möjlighet att bo på ett vandrarhem i STF´s regi. El och indraget vatten finns i husen, enkel dusch med bastu i ett uthus samt givetvis utedass med sjöutsikt. Rena lyxen jämfört med 70-talets tältande, Triangiakök och kalla dopp i Bottenvikens bräckta vatten. När fyren var i bruk bodde här ett femtontal personer med mindre djurhållning och odlingar. Fyren elektrifierades strax innan den togs ur bruk och är numera såld till en privatperson som har renoverat den och ser till att det lyser om kvällarna.


Stora Fjäderägg, Holmöarna, Västerbotten – 22-24 augusti 2021

Stora Fjäderägg (infällt) nordost om Holmöarna

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: