Stora Fjäderägg #2

FÅGELSTATIONEN

Alltsedan 1984 har frivilliga ornitologer sysslat med ringmärkning av flyttfåglar på Stora Fjäderägg, en av många platser runt Sveriges kust. Christer Olsson, som ordnade dessa dagar för oss, tillhör en av veteranerna som varit med från början. Ringmärkningen startar innan solen gått upp med att hissa upp näten som varit nere under natten. Näten sitter med metallringar på fasta stolpar, höjden kan variera från ca 3-9 m, beroende på plats och antal nät. Första morgonen, som var blåsig, hade vi 21 nät uppe.

Lite tidig och snabb frukost innan det är dags att vittja näten på morgonpigga flyttfåglar. Näten kontrolleras sedan med 30-40 minuters mellanrum, vilket oftast innebär en heltidssyssla mellan klockan 5 och 11 på förmiddagen denna tid på året. Fåglarna placeras i olika fångsthållare för att hålla isär arter eller grupper. Lite tid att spana av omgivningarna finns även för de som ännu inte är skolade i att hantera fåglarna i nät.

Två av oss, Krister och Christer för enkelhetens skull, har den utbildning som krävs och kunde hantera de sköra benen och vingarna på de små tättingarna, första dagen mestadels lövsångare och bergfink. Varje dag noteras allt som sker och observeras i en dagbok (se nedan). Själva ringmärkningen med protokollföring sker i en liten byggnad vid fågelstationen. Det innebär bestämning av art, men även kön och ålder om möjligt. Vingens längd kan då vara ett hjälpmedel. Samtliga vägs, innan de släpps ut i det fria igen. En lövsångare väger endast ca 8 gram så man förstår varför de kan flyga så lätt.


Stora Fjäderägg, Holmöarna, Västerbotten 22-24 augusti 2021

STORA FJÄDERÄGGS FÅGELSTATION

Dagbok måndag 23 augusti 2021 

Väder: Temperatur max 14 grader, min temp 9 grader. God sikt. Hela dagen halvklart – relativt mulet. Vind från tidiga morgonen och fram till kl 14: NO 11 – 13m/s. Därefter mojnande till ca 8 – 9 m/s.

Aktiviteter: Ringmärkning, skådarturer runt ön, trivsel och gemyt.

Ringmärkning: Ringmärkning kl 04:50 – 11:50. Totalt 21 nät: granskogen, T-nätet, cementgångshissarna, inägan, häggen och trippelhissen. Totalt 147 nättimmar

Fångst: Lövsångare 14, bergfink 6, rödstjärt 1 samt ärtsångare 1. Totalt 22 fåglar av 4 arter.

Observationer: Kustpipare, 24 ex ännu i sommardräkt i vacker formation mot SV vid L. Fjäderägg kl 07:15. Orre 1 tupp + 3 ex 1K, svärta 2 par, grå flugsnappare ca 25 ex längs cementgtången, videsparv 5 ex, lappsparv 1 ex överflygande lockande, stenfalk 1 ex 1K jagande. Fiskgjuse 1 ex förbiflygande liksom en storlom. Tornfalk 1 ex. Havsörn 1 ex 5K+. 

Övrigt: Såna mängder amiraler: minst 400 ex på ön. Enstaka tistelfjärilar och sorgmantlar. En huggorm lurade vid cementgången. Vandrarhemmet tomt så när som på två värdar. 

Personal: Kvar Per Sandström, Hans Wikström, Christer Olsson. Ralf Norberg vänder åter mot fastlandet med Olle kl 16. På morgonen kom Krister Jakobsson och Hans Kempén ut.
Stora Fjäderägg (infällt) nordost om Holmöarna

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: