Stora Fjäderägg #3

FYND PÅ STRANDEN

Stora Fjäderägg är ca 1,8 x 1,3 km, relativt platt med bebyggelsen i huvudsak samlad vid fyren mitt på ön. Marken är täckt av stora kullerstensfält med små öar av skog, huvudsakligen gran. Utspritt växer det glest med tall och en, med en undervegetation mestadels bestående av ljung och olika bärris. Närmare stränderna syns gamla våglika avsättningar som havet skapat av finare material som grus och sand. Några fuktigare sänkor håller lövträd som björk och närmast vattnet växer rönn i de täta alsnåren. Det är också här närmast havet man hittar en del andra fanerogamer.

Bland grus och sten på stranden verkar Stenbär trivas, vilket jag sällan ser på västkusten. Nästan marktäckande på sina håll med blad som påminner om hallon i form och färg om hösten. Bären är nästan genomskinliga med endast ett frö inuti, lika smaklösa som hönsbären intill. De trivs däremot om det är lite fuktigare eller skugga, med bär som är mjöligare i konsistensen och liknar röda äpplen i miniatyrform. Annars täcks ön av stora rödglänsande ytor med lingon denna årstid.

Jag var inte ensam om att försöka hitta lä undan den rätt hårda vinden denna första dag. Inne bland träden på öns södra sidan, vid den gamla hamnen, klamrade några strandsatta gäster fast sig. De tycktes vila ut inför eventuellt beslut om vidare transport med vinden söderut till Holmön eller försöka hitta en lämplig plats att övervintra på, vilket torde vara en tuff uppgift på den lilla ö.


Stora Fjäderägg, Holmöarna, Västerbotten 22-24 augusti 2021

Stora Fjäderägg (infällt) nordost om Holmöarna

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

En tanke på “Stora Fjäderägg #3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: