Stora Fjäderägg #4

STORMVANA

Ägnade en bra stund på eftermiddagen åt att studera måsfåglar som föredrog den vindpinade nordsidan av ön. Fick själv krypa ihop bakom en stor sten vid stranden för att kunna hålla kameran någorlunda stadigt, när vindbyar på bortåt 15 m/s tog i och piskade upp sjön mot land. Ett gäng unga fiskmåsar gjorde som jag och tryckte sig tätt mot berget.

Andra måsfåglar hade inga som helst problem med vinden, även om kastbyarna ibland tvingade dem till snabba undanmanövrar för att slippa gå ner på vattnet mellan dyningarna. De flesta föredrog att gå norrut mot vinden. De spanade konstant ner mot de skummande brotten längs stranden, troligtvis i hopp om att något ätbart skulle komma upp till ytan. Bara ett fåtal av dem verkade lyckas med intensionen, vad jag kunde se.

Mest intressant är att studera den fantastiska variationen i ungfåglarnas dräkter och övergången till vinterdräkt i ruggtider som dessa. Färgerna exploderar knappast men kontrasterna mellan det vita och gråbrunsvarta ger dem en helt annan karaktär än de enformiga sommardräkterna, även om de är enklare vid artbestämning. Ljuset kan dock spela ett stort spratt som synes. Fiskmåsen känns enkel i fält men med trutarna kommer problematiken. Lite osäker men tror det bara var silltrut ute med fiskmåsarna denna dag. Annars får någon rätta en dammig ornitolog…..


Stora Fjäderägg, Holmöarna, Västerbotten 22-24 augusti 2021

Stora Fjäderägg (infällt) nordost om Holmöarna

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

8 reaktioner till “Stora Fjäderägg #4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: