Stora Fjäderägg #5

STRANDADE FYND

En fullkomlig invasion pågick på ön under de dagarna vi vistades där. Överallt där det fanns lä för nordanvinden de första dagarna så kröp Amiralfjärilarna (Vanessa atalanta) samman i grupper. Spelade ingen roll om det var på sent blommande mjölkört i en grandunge eller på sten och al längs stränderna. Ja, även i grantopparna kunde man se dem. Det latinska namnet antyder säkert att de inte är rädda för att korsa havet när de söker sig norrut varje vår. Detta år har de kommit långt och i stor skara. Uppskattningsvis sågs det ca 500 exemplar på ön, i grupper upp emot 20-50 ex. Antagligen försöker de nu åter ta sig söderut.

Helt nära land fanns en annan mer hemtam art, typisk för Bottenvikens mer bräckta vatten. En vikarsäl (Pusa hispida) hade förankrat sig på en spetsig sten utanför läsidan med betydligt lugnare dyningar. Den lät sin graciösa kropp omfamna stenen och syntes inte ha några problem med det knöliga underlaget. Även om vikaren ibland lättade något när sjön steg och fick parera med labbarna. Hade detta varit ett foto på Instagram hade säkert kommentaren varit ”Hej då” på första bilden istället. Ja, vikaren försvann faktiskt ner i havet strax efter.


Stora Fjäderägg, Holmöarna, Västerbotten 22-24 augusti 2021

Stora Fjäderägg (infällt) nordost om Holmöarna

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

6 reaktioner till “Stora Fjäderägg #5

  1. Jaha, är det där de har hamnat?! Jag har saknat amrialerna som brukar kalasa på päronen på sensommaren. Tänk att få se såna mängder av denna ståtliga migrant – underbara bilder, kul med vikaren också!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: