Stora Fjäderägg #9

SVENSK PAPEGOJA

Bland granarna dunsade det till ibland. Runt mig ramlade det ner grankottar då och då. Vi hade sett dom några gånger men denna sista dag hade de fullt upp att plocka ut de fina fröna ur kottarna. En flock på tolv bändelkorsnäbbar (Loxia bifasciata) rörde sig ivrigt i grantopparna, både hanar och honor samt de snarlika ungfåglarna.

Honorna lite mer diskreta i sina naturfärger än hanarna, gemensamt bland de vuxna individerna är dock de mycket tydliga vita vingbanden. Lyser kraftigt på långt håll och syns direkt i flykten. Förhållandevis tysta, ja som de flesta som äter förstås. Men med jämna mellanrum lockar de på varandra, samlas alla tolv och testflyger över ön ett tag. En välbehövlig vila kan de behöva, särskilt de som anlänt från norra Ryssland.

Hanen sparar inte på grannlåten, nästan självlysande röd och glänsande i solljuset, även mitt på dagen. De skannar av topparna på de bästa kottarna som börjat öppna sig, bänder ut ett frö, tar smidigt bort fröets vinge och behåller den energirika godbiten. Ratar vissa som inte har rätt mognadsgrad antagligen, eller så är de bara slarviga av allt överflöd.

Jag vill avslutningsvis passa på att tacka mina gamla ungdomsvänner, för dessa underbara dygn på Stora Fjäderägg, men också för alla andra turer, äventyr och den känsla för livets väsentligheter som de förmedlat till mig och många andra genom åren. Delade leendet med er andra under min långa hemfärd söderut.


Stora Fjäderägg, Holmöarna, Västerbotten 22-24 augusti 2021

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

6 reaktioner till “Stora Fjäderägg #9

  1. Kan tro att du var euforisk av att få iaktta och fotografera dessa fina fåglar under deras måltidsförehavanden. Underbar fotoserie av fåglar som jag inte ens har hört namnet på! Korsnäbb, ja, men bändel-, nej. Jag skulle nog inte tro mina ögon om jag fick syn på den vackra hanen.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: