Snorkeljakt

STORSKRAKE (Mergus merganser)

Skrakar, och i detta fall storskrake, har en intressant metod att fånga sitt byte på. De snorklar med huvudet under vattnet i rask fart framåt och fångar småfisk reptilsnabbt under ytan. Vid detta tillfälle kunde jag studera metodiken på avstånd (därav lite skakig film) i en grund havsvik med lite högvatten för tillfället. Lyckades inte få fångsten på bild, men ett antal gånger fick den tag i mindre plattfiskar, inte mycket större än näbbens längd.

Efter en timme fick den sällskap och genast i samförstånd jagade de synkroniserat framåt i ett högre tempo. Eftersom vattendjupet inte var mer än 20-40 cm så skrämdes antagligen plattfisken upp från botten och de kunde tillsammans blockera dess undanflykt. Ett givande skådespel trots dåligt väder.


Nöddökilen, Strömstad 2021-11-02

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

5 reaktioner till “Snorkeljakt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: