Skog, jord, klimat och de sju dödssynderna – 3

Avund (invidia)

Avund är en känsla som uppstår när en person saknar någon annans (förmodade) överlägsna egenskap, prestation eller innehav, och antingen önskar sig det eller önskar att den andra personen inte hade det.

Vår strävan efter att hela tiden få det bättre, vad innebär det egentligen. En tävlan om vem som har det bäst, som drivs av en ständig tillväxt i den globala ekonomin, där vinst är den huvudsakliga drivkraften. Det räcker inte med tak över huvudet, rent vatten, mat på bordet och värme. För att kunna njuta fullt ut måste vi ha det absolut senaste, underhållas och skämmas bort. Indien blev utskällda på det senaste klimatmötet för att de också vill ha det lika bra som vi i de s.k. utvecklade länderna. Men ingen vill ju egentligen dela med sig av sin surt förvärvade välfärd. Ekvationen går inte ihop med ett enda ändligt klot av vatten och råvaror. Att låta vår skog stå kvar orörd blir ett direkt bidrag till de som försöker uppnå mänskliga basbehov samtidigt som koldioxidbalansen bidrar till en bromsning av de skenande klimateffekterna.

Olönsam

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

3 reaktioner till “Skog, jord, klimat och de sju dödssynderna – 3

  1. Underbara trädfoton. Vad gäller avund så håller jag med. Min egen avund gäller inte det absolut senaste utan ofta något som är behagligt för ögat. Eller något jag inte behärskar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: