Skog, jord, klimat och de sju dödssynderna – 4

Lättja (acedia)

Lättja förklaras ofta som lathet, likgiltighet eller passivitet. Det latinska ordet Acedia kommer från grekiskans Akedia som betyder ”frånvaro av att bry sig”.

Uttrycket ”människan är av naturen lat” stämmer så långt som till att vi gärna anammar diverse hjälpmedel som underlättar vår tillvaro och frigör arbete eller tid. Vår arbetstid förkortas långsamt men säkert, stigande arbetslöshet är en del av detta. De flesta önskar också mer fri tid om alternativet bara är mer pengar. Men vad gör vi av vår lediga tid, konsumerar eller filosoferar. Några aktiverar sig, ensamma eller i grupp, men flertalet faller ner i den djupa kletiga sörjan av passivitet. Man ”orkar inte bry sig”. Dom pratar om att vi måste rädda skogens biologiska mångfald, om svampar och lavar som jag inte ens vet namnet på, än mindre vad de skulle vara bra för. Vad hjälper det med att vara försiktig med skogen när okunskapen är så stor, då inte ens de lärda forskarna kan förklara varför. Blåbär finns ju att köpa i affären, vet´ja´.

Stig in

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: