Skog, jord, klimat och de sju dödssynderna – 7

Vrede (lira)

Vrede är en känsla som länkar till ens psykologiska tolkning av att ha blivit sårad, kränkt eller förnekad och en tendens att ödelägga det genom hämnd. Somliga anser vrede som en del av kamp-eller-flykt-beteendet som svar på upplevda hot.

Ilskan kommer ur orättvisa, korruption och där möjligheten att påverka sin egen situation saknas. Vreden breder ut sig överallt och på alla plan. Mindre nogräknade stater livnär sig på den mänskliga vreden och förser dessa människor med vapen så att de kan avvärja det hot de upplever. Oavsett om det är ett grannland, en annan folkgrupp eller grannen. Ilskan separerar människor och samhällen, mellan de som anser sig ha rätt och fel. Frustration och maktlöshet blir en grogrund för vältalande despoters framavel. Desperationen tar sig till slut ut ur det mänskliga och människan visar åter djurets innersta egenskap, att överleva. En stigande kamp om kvarvarande land och vattenresurser, råvaror och energi, blir allt tydligare. Den drivkraften är tyvärr mycket starkare än utvecklingen av människans sociala behov av samarbete för allas gemensamma bästa.

Rotlös flykt

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “Skog, jord, klimat och de sju dödssynderna – 7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: