SNÖRIK 1(6)

Riktigt rikligt med riktig snö är man inte bortskämd med som immigrerad sörlänning. Känner mig därför rik när jag ser snö överallt norrut i vårt långa land. En lyxvara numera för oss i söder, som vallfärdar norrut för att uppleva barndomens snömängder, kasta oss utför branta backar eller glida i perfekta skidspår. Men rikedomen förutsätter nederbörd och kyla, dessutom obevekliga vindar emellanåt.

Årets vintervecka i Rogen, Härjedalen, var sig ganska lik förutom att snötäcket var tunt och luftigt. Regn hade pressat ned snön och gjort isarna nästan bara, stormarna hade sopat bort det mesta och blottat vegetation på åsar, kullar och myrar. Så knappt att skoter- och skidspår fick läggas om för att undvika blöta myrar och barmark. Klimatförändringarna kryper allt närmare in på skinnet, djur och växter hukar sig under den tunna skyddshinnan.


Rogens naturreservat, Härjedalen – 30 januari 2022

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: