Ebb i skafferiet

Lågtrycksväder igår med tjock dimma hela dagen, varma svaga ostliga vindar idag. Detta gav lågvatten och med ebb på det så blir den grunda havsviken snart ett virr-varr av lera, smågölar och rännilar. Skillnaden i havsvattennivå kan bli ganska stor mellan ebb och flod i norra delen av den svenska Västkusten. Detta utnyttjar en del fågelarter, framförallt simänder och vadare, men också som i detta fall knölsvan. Fjolårsungarna hänger fortfarande ihop med föräldrar fram mot häckningen och tar till vara alla tips som ges.

Vegetationen är sparsam på botten än så länge, men knölsvanen är nog ingen finsmakare. Att trampa vatten så botteslammet rörs upp och frigör både det ena och det andra verkar vara en metod. Knölsvanen ses till och med sila slammet så det rinner i mungipan, som en riktig snusgubbe. Andra svanar föredrar hellre att invänta stigande vattenstånd med bättre simförhållande innan de ger sig in på den grunda leran.

Grunt vatten gör det inte alltid så lätt att ta sig fram för en tung knölsvan. Speciellt om botten inte är jämn och blandar hålor och lerbankar. En avvägning mellan att lättare nå födan och behöva ägna många timmar åt att tvätta buken därefter.


Nöddökilen, Strömstad – 19 och 22 mars 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

En tanke på “Ebb i skafferiet

  1. I enjoyed reading this (in google translate of course) and seeing the video – it’s interesting to see the swans push themselves along in that very shallow water. The swans that spend the winter here spend most of their time in agricultural fields. A few of them spend the winter at a shallow lake in the woods. So I have never seen this funny waddling motion of swans moving across a muddy place at ebb tide. Thanks!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: