Frusen startbana

Klar och kall natt, fortfarande åtskilliga minusgrader när jag anlände till den frusna havsviken. En grupp med åtta sångsvanar och sju knölsvanar hade gjort gemensam sak och övernattat mitt i viken. Vattnet hade frusit helt runt dem och några sov fortfarande.

Trots min försiktiga entré i fågeltornet, tyst och hukande, vaknade ett flertal och reste sig. En ung knölsvan meddelade de övriga att nåt var på gång medan de äldre påpekade att det inte var någon fara, honom har vi sett där förut utan några problem. Däremot var det viktigt att få bort is som onekligen fastnat i fjädrarna under natten. Sångsvanarna putsade sig ihållande under en lång stund i solen.

Under närmare en timme kunde jag studera sångsvanarnas förehavanden. Hur de vuxna interagerade med varandra och ungfåglarnas morgontrötta ben på glatt is. Vinden var svag och isen bar inte riktigt överallt. Det rådde en ivrig kommunikation mellan de äldre. En viss tveksamhet om hur de skulle göra denna dag märktes. De vädrade mot vinden, inte helt överens. Försiktigt radade de upp sig inför avfart.

När den svaga vinden vände från ost till väst tog familjegruppen med ungfåglarna ett beslut. Isen brast några gånger men med ett vingskutt slapp den ena plöja genom issörja i en vak. Ledaren gjorde en provstart, isen höll men fötterna fick inget bra grepp. Till slut sträckte de på halsarna och kommunikationen blev ivrig och mer högljudd, dags för start.

Signalen gick och alla sökte lyftkraft, även om ungfåglarna inte riktigt hann med och hamnade lite på efterkälken. Fascinerande att se hur de försökte springa med sina paddlar till fötter på den blanka isen. Evolutionen har försett dem med kraftiga klor som sökte greppa om den frusna vattenytan. De mjuka lederna och den tänjbara simhuden var antagligen till stor hjälp när de till slut kunde fälla in benen och glida västerut mot öppet vatten, eller fortsätta resan mot norr och mer snö så här års.

Den som nu kan räkna, undrar förstås vart de övriga tre sångsvanarna tog vägen. Faktiskt, så var de fyra vuxna som lyfte lite tidigare mot öster, men där en av dem kom tillbaka och förenade sig med familjegruppen. Anledningen till att de inte finns med här, är inte att jag försökt skona er från ännu fler bilder, utan att den mänskliga faktorn felade. Då det ena minneskortet blev fullt, var jag tvungen att byta kamera med ett annat större kort som inte passade i denna kamera. Väl hemma gjorde jag ett oåterkalleligt misstag och råkade skriva över cirka 50 bilder (med samma numrering) när de skulle in på hårddisken. Så, skapa därför alltid underkataloger för olika minneskort och töm dem aldrig innan det är hundraprocentigt kollat på hårddisken.


Nöddökilen, Strömstad – 28 mars 2023

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

5 reaktioner till “Frusen startbana

 1. Många bilder blev det, men så synd att du råkade radera en del. Vilken härlig upplevelse att få studera dessa vackra så länge och bara ta bild efter bild på deras rörelsemönster och höra hur de konfererade med varandra. Underbar, mycket mycket vacker bildserie!

  Gilla

  1. Tack för dina varma ord. Det var verkligen en av dessa dagar när man kunde ta sig tid att fokusera på en sak. Dagen blev inte sämre efter att de drog norrut. Under en halvtimme därefter tyckte inte mindre än 35 ormvråkar också att dagen var som gjord för en resa norrut längs med västkusten.

   Gillad av 1 person

 2. I’m sorry about what happened with your SD card – but the remaining photos are beautiful and I’m happy to see them. The translated narrative is really good, too. One thing isn’t clear – because of the translation – do you have 3 swan species? I think so. We do, too, in winter. Two species have already left for the north to breed and the third – the Mute swan, just likes city parks so they don’t migrate. I love the photos of them beginning to move on the ice, taking off, and flying – gorgeous!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: