Insektsperspektiv I

Från vänster till höger syns mindre blåvinge (de 3 översta), parande rapsfjäril, rutig buskmätare, obestämd blomfluga och en flugbagge – samtliga fotade utanför Strömstad 2020-06-09 på mindre än 10 kvadratmeter.

Tillbaka till tankar runt grodperspektivet, idag ett insektsperspektiv. Kryper man ner i makromiljön, bland de riktigt små djuren, växter i ett virrvarr och några fästingar som bonus, blir upplevelsen av makro nåt helt annat. Det är svårt att återge de olika insekternas syn på sin omgivning beroende på hur deras ögon är konstruerade. Vissa ögon ser 360 grader, vissa reagerar bara på ljus och mörker. 

De marklevande insekterna och exempelvis de marknära fjärilarna, som har låga växter och gräs som födokälla, ser inte maten för alla strån och växter som skymmer. Tur för oss som gillar att smyga in i deras värld och avbilda några av dem, hemma-hos-reportage kan vi kalla det, är att de ofta söker sig uppåt. Kanske för att få en bättre överblick eller bara kolla om åskmolnen drar ihop sig, rena spekulationer från min sida förstås men ändå intressant att reflektera över.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

7 reaktioner till “Insektsperspektiv I

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: