Höst i Rogen 9

Lågfjäll och trädgräns

På avstånd kan man skymta Rogens låga fjäll genom skogen, kallas också faktiskt för lågfjäll. De når oftast bara upp till 1200-1300 meter över havet. Mjukt slipade av inlandsisen, och årtusenden av nederbörd. Redan tidigt på höstkanten ändrar de färgton, lite gråviolett som går över i rödbrunt allteftersom kylar kryper inpå. En färgskala skapad av öppna lavklädda stenfält och rishedar, med inslag av dvärgbjörk bland annat.

När man kommer upp på 800-850 meter över havet, blir trädgränsen väldigt tydlig, även om höjden kan växla beroende på väderstreck och avsmältning av snö på våren. Över 850 meter växer bara enstaka opportunister av tall och fjällbjörk, samt någon enstaka gran eller en. Fickor i terrängen där smältvatten kan dröja kvar längre gynnar vissa arter före andra, men samtidigt kväver snön växtligheten om vintern. Den avgörande faktorn för trädens övre gräns är lufttemperaturen under trädens tillväxttid på sommaren. Den gränsen blir väldigt tydlig när första snön faller på senhösten liksom att se var snötäcket ligger kvar på senvåren.

Enligt en enig forskarkår sker nu en tydlig förändring som följd av klimatförändringarna, framförallt den globala temperaturökningen, som dessutom är högre på norra halvklotet. I medeltal har trädgränsen stigit med ca 200 meter det senaste århundradet, vilket självklart påverkar både växter och djurliv. Några gynnas medan andra missgynnas, eller kommer att försvinna från sin nisch i ekosystemet. Det blir riktigt synbart när man studerar svartvita foton från början på 1920-talet. Där det då var kalfjäll växer nu tät skog. I en studie av Julia Johansson, Lunds universitet 2019, finns en hel del nyttigt att studera. Studien har en sammanfattning på engelska också, den hittar du här.

Inte bara skogen färgas röd av de höstliga blåbären, långt upp på kalfjället rodnar marken. Än så länge breder de svarta kråkbären ut sig på fjällheden, till nytta för hösttrötta brunbjörnar som behöver fylla på inför en vinter i ide. De matt blå odonen håller sig fortfarande längre ner, såpass fuktberoende som de är, men i skuggan av nya träd söker de sig också till nya marker. Bilder idag blir därför också en viktig dokumentation inför framtiden.

Samtliga foton tagna i Rogens naturreservat under perioden 5-11 september 2020

Fortsättning följer …….

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: