Kungsleden 2009 – dag 11

Söndag 5 juli – Fisketur

”Enligt färdplanen skulle detta vara dagen för Kebnes sydtopp. Slapp dock detta. Molnen låg lågt i dalen och duggregnet kom tätt från öster idag. Softa i slafen till halv åtta. Behövdes efter nattens pärs. Vakna en gång genomblöt av svett. Tog en treo innan läggdags, måste ha varit en feberknäpp eller en liten sårinfektion på hälen som gav effekt. Känns betydligt bättre idag. Skinnet tunnt på hälen som är lite varm. La på en steril kompress för att slippa nöta mer på den.”

Den här småblöta dagen ägnades helt åt att undersöka fisket i en större sjö sydost om Vistas. Därav ytterst få bilder pga vädret och fokus på viktigare saker! Så för den som överhuvudtaget inte tycker att fiskehistorier är nåt att läsa, hoppa över denna dag. För er andra så är citaten direkt hämtade ur dagboken och därmed sanningsenliga! För nördarna så använde jag ett lätt teleskopspö med haspelrulle, små skeddrag eller spinnare och 2 flugor som upphängare framför, knutna direkt på linan typ Fireline.

Tog det lugnt på leden upp till den första sjön. Vek sedan av upp i ett pass och sedan ner till den stora sjön Jierttajavri (889 m ö h), på dess norra sida. Tre tältpar höll på att packa ihop när jag kom upp vid 11-tiden. Blåste från sydost och duggade fortfarande sporadiskt. Sjön var stor, ca 3×1 km. Västsidan var brantare men jag valde den östra då den gav lite lä. Stränderna var inte speciellt djupa.

Drygt halvvägs längs östra sidan var det djupt där en del stenblock låg i strandkanten. Här kom det första försiktiga nappet som gav rätt svar. Det finns fisk! Dessutom fanns det gott om fjällabb. Såg tre vid den norra änden och vid ett tillfälle kom det en flock på 17 labbar, högljudda över mitt huvud. Gott tecken antar jag.”

”Första riktiga hugget kom i den första lugna lä-viken i söder. Högg en bra bit ut när solen bröt igenom för första gången. Gjorde ett luftsprång och släppte. Strax efter högg det igen. Denna gång var jag med och lirkade inget. Det behövdes inte, öringen följde med utan körningar vid land, ville snarare rätt in i stenkanten. En märklig variant av öring. helt blank, lite blålila glans, samt tätt med prickar eller små streck, storlek 35-40 cm.”

”Såg fisk där bäcken rann ut. Typiskt öring, ingen röding hade stått så tidigare under turen. Bytte till nyare drag med skarpa krokar. På fjäderdraget blev det race. När jag äntligen fick kläm på öringen gick den så snabbt mot land att jag fick lyfta med lång lina. Men istället för på land hamande den i en göl vid strandkanten. När jag brådstörtat försökte lyfta den till riset så fastnade flugorna, draget försvann och fisken simmade i panik mot land. Jag kastade mig ner i gölen med kängor och regnbyxor för att stänga av den enda vattenvägen ut i sjön. På tredje stöten från öringen kastade jag mig över den och skopade upp den på land med bägge händerna. En sån pärs! Draget som satt på land hittades inte! ”

Ville väl egentligen inte sluta. Hade en fikapaus mellan rycken och kände att kvoten på max fem fiskar var tillräckligt. Den sista släppte jag tillbaka för att kunna ta en sista stor. Trots att jag tappade 5-6 fina öringar så måste ändå detta vara så nära drömmen som möjligt. Fyra blanka öringar, i snitt 40 cm och mellan 6-7 hg per styck.”

Innan hemfärd ville jag så gärna testa den lilla sjön (11 på flygfotot) som bäcken kom ifrån, ett par hundra meter upp. Den låg i en gryta, omgiven av myrmark på tre sidor och lite djupare med stenterräng på en sida. Smög fram, knäa och kasta med mepps mot viken där utloppet var. Smack, direkt när jag tog första vevtaget blev det tvärstopp. Trodde på bottennapp först, men sen så rörde sig linan i sidled. Då först fattade jag. Den första öringen på turen som tagit på översta flugan (silverkropp med röd-blå-lila vingar). Draget hade förstås draggat botten och fastnat ett tag. Den gira ett par gånger och körde sen rätt in i en tuva gräs vid myrkanten. Tog in lina, sprang och ryckte upp den på land. Kvar någonstans var draget, igen! Denna var en klassisk insjööring, rundare och mörkare med gulgröna sidor och inslag av röda prickar, drygt 40 cm.”

Packade ihop vid 16-tiden och småsprang ner på lätta fötter på 1½ timme. Rensa fisken i bäcken nästan nere. Lämna tre öringar till stugvärden som tack för tipsen och fick matolja och Husmans knäckebröd som tack tillbaka. Tryckte i mig den stora med pasta och ostsås (bra kombination!). Elda och torka mina kängor tills det blev segt. P.S. såg lom, simsnäppa, vigg, rödbena, ljungpipare m.m. vid sjöarna.”


Samtliga bilder togs med en lånad enkel digitalkamera Canon IXUS 90 IS, så ni får ursäkta bildkvalitén.

Satellitkarta över hela vandringen med dess delmål, dag 1-20, från Abisko i norr till Kvikkjokk i söder, totalt ca 30 mil, hittar ni på första inlägget här.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: