Vinterfåglar i Strömsån 1

Rördrom i vassen – Great Bittern in the reed

Ån mitt i Strömstad, Strömsån, har sakta börjat frysa ihop under den kylslagna period som varat i veckor. De öppna vattenytorna krymper och fåglarna i och kring ån får det tuffare att hitta något ätbart. Under en kall period för två år sedan dök en tillfällig gäst upp vid åns strandkant. Nu är den här igen, en Rördrom (Botaurus stellaris). De grunda havsvikarna liksom sjöarna är isbelagda. Återstår att hitta strömmande vatten, helst med vass, att gömma sig i och fånga nå. Trots att bilar och människor passerar bara ett tiotal meter ovanför vassruggen (till höger i bild nedan) står den orörlig i vasskanten och litar fullständigt på sin kamouflagedräkt.

Rördromen försöker hitta lite vatteninsekter eller småfisk som passerar förbi i öppna gluggar i vassen. Den har anmärkningsvärt stora fötter, omkring 20 cm långa, som syns tydligt när den försöker smyga långsamt och osynlig i vassen. Blicken från de små ögonen är intensiv, både när den studerar folklivet runt omkring eller fått syn på en fisk i vattnet. Den har lyckats etablera sig väl de sista decennierna, ca 700 häckningar i Sverige, och fortsätter norrut i landet. Så lyssna efter en lågmäld mistlur i större vassruggar under våren, för att få se den är inte lika lätt.

Samtliga foton från Strömsån, Strömstad – 11-12 feb 2021

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

4 reaktioner till “Vinterfåglar i Strömsån 1

    1. It stayed in the middle of our city for two weeks, when it was coldest. Funny when people other than bird watchers get the chance to see such an interesting bird. It even ate fresh fish that it got from a nature lover.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: