Vårvinter i Rogen 4

Vårproviantering

Lite längre bort, i kanten av myren, syntes det som om en flock renar trampat omkring i snön. Men, det stämde inte riktigt. Vi hade inte sett en enda ren under veckan, de flesta borde vara på väg västerut nu. Tog mig närmare kullen på den mjuka skaren. En smal, delvis öppen bäck från myren, stoppade mig. På andra sidan fick jag en förklaring. Vältrampade stigar till de lägre bestånden av fjällbjörk med släpspår som slutade mitt på bäcken. Avbarkade grenar och kvistar lyste vita i den mörka bäcken med ett litet dämme. Där hade bävern gått i vattnet. Ingen hydda fanns i närheten så troligtvis var det en hane som grävt ut en övervintringsplats i kanten av bäcken, nu väl dolt under snön.

Bävern hade helt klart vaknat lite för tidigt eller så hade skafferiet blivit tomt efter en kall och snörik vinter. Färska gnag tydde på att det var dags att vårproviantera innan nästa köldknäpp. Med tanke på dagsmejan syntes spåren vara dygnsfärska. Väntade en bra stund för att se om det kom någon rörelse från bäcken, men det var helt stilla förutom ett svagt porlande över den lite slarviga fördämningen. I den helt snötäckta änden av bäcken fortsatte spåren, till synes oförklarligt ut mot den större frusna ån Mysklan. Följde efter och fann en grund öppning i åns tjocka istäcke. Där slutade spåren. Bävern hade helt enkelt slunkit ner under isen och syntes spårlöst försvunnen. På tillbakavägen kunde jag konstatera att det fanns relativt färska spår på åns andra sidan vid en öppen fors. Den måste ha simmat långt under isen, nyttjat små öppna luftfickor för att till sist hitta en säker plats som skulle vara öppen med bättre tillgång till lövträd. Tuff fjällbäver till nybyggare!

Samtliga foton Rogens naturreservat – 16 april 2021

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Vårvinter i Rogen 4

  1. Great detective work, Hans! We had beavers living in our embankment just before the huge dam they built along the stream behind our home years ago. Amazing creatures! But I wasn’t too happy that they took out quite a few of our young trees, lol. I had to wrap chicken wire around the bases of all the trees I wanted to keep! 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: