Lokalsinne

ORIENTERINGPROFFS

Hur är det överhuvudtaget möjligt? De flesta av oss ger sig inte ut i skogen utan att ha koll på stigar eller använda oss av karta, kanske också kompass. Men de små insekterna måste uppleva varje år som om någon ritat en ny karta av löv, kvistar, växter och andra mer eller mindre trevliga medtrafikanter i en fullkomlig djungel. Dofter och färger i all ära men vägen måste te sig väldigt krokig och aldrig sig lik från en stund till annan. Myrsamhällets invånare kommunicerar hela tiden när de träffas, skvallret går som en löpeld. Dagfjärilarna seglar till synes planlöst omkring och har bara en sak i huvudet, ”blommor och bin”. De har åtminstone en överblick över pollenstationerna men en liten vivel, mindre än en centimeter, måste helt enkelt konstant gå vilse för att hitta sin partner, med risk för att bli någon annans middagsmål. Rörigt är det allt, vilket jag försökt åskådliggöra nedan.

Bild 2-4 är manipulerade med sandwich-teknik

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

En tanke på “Lokalsinne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: