Växt till nytta

Strandkål (Crambe maritima)

Faktiskt första gången jag sett strandkålen födas. En verklig färgupplevelse att se de första ljusgröna skotten övergå i lila toner. Bladen som vecklar ut sig ur trångboddheten och söker ljuset. Om någon vecka eller två med värme har de sedan förvandlats till stora utbredda blågröna kålhuvuden med vita korsblommiga stjälkar. Då kanske man får sällskap av Makaonfjärilarna som larvade runt de vissnande växterna i fjol höstas. Observera att strandkålen är fridlyst i vissa landskap, även om den ses som ganska vanlig i Bohuslän.

”Strandkåhl kallades den allmänt af fiskare. Växer på en stor del holmar vid stränder i sanden ock stengruset, samt bland klappuren der andra örter ei kunna komma fort, til exemp. på Lugnholmen utan för Strömstad, Linghud, stora Svangen, Olaskär i Tanum, samt åtskillige andra längs efter hela siökanten. Hvilken hade kunnat inbilla sig at träffa denna vilt växande i Sverige? Til bladen liknar den aldeles vår vanliga Blåkål, så at man skulle hafva möda, at kunna skilja dem från hvarandra: näppeligen kan ock någon kål hafva större ock tiockare blad, än denna. Ingenstäds viste de at använda den til någon nytta, iag skulle dock tro, at den nästan så väl kunde nyttias til mat för folck som annan kål.”

Ur Förtekning på några örter fundna i Bohus-Län 1742 av P. Kalm (Kongliga Swenska Wetenskapsacademiens Handlingar 1743)

Strandkål, Saltö Strömstad – 2021-05-07

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

En tanke på “Växt till nytta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: