Fritt förfall #6

Vem som huserar inne i byggnaden idag är ett stort frågetecken. Mer klart är dock att det som förvaras där inte får anses hanteras på ett betryggande sätt. Brandpostens bruksanvisning är inte aktuell längre och brandsläckaren ligger tryggt nedsänkt i en obestämbar vätska. Att ett saneringsbehov finns lyser i ansiktet på var och en som tittar in genom trasiga fönster. Det mest anmärkningsvärda är att dörrar ej är låsta och vissa står på glänt. Att många som inte borde vara där trots allt har varit inne i byggnaden framgår klart.

Den sedan mer än 30 år nedlagda Electroluxfabriken i Strömstad – 2021-06-21

Kort historik:

Electrolux övertog fastigheten 1973 som räddaren i nöden när de mekaniska räknemaskinerna sett sina glansdagar hos företaget Original Odhner. Det som återstår idag av det anrika företaget är en högst aktiv fiskeförening. Electrolux påbörjade tidigt sin flytt av verksamheter från Sverige till andra låglöneländer. Redan 1990 var nedläggningen i Strömstad ett faktum. Någon ersättningsindustri var aldrig på tal från Riddarholmen. Istället pågick diverse stödverksamheter och jippon under ett antal år. När så en norsk intressent dök upp och förvärvade fastigheten i syfte att bygga ett ”upplevelsecenter” jublade kommunen och gav ett positivt planbesked år 2009 för att ändra inriktningen på hela området.

Göteborgsposten skrev den 29 januari 2009:

”Gränshandeln och Strömstad har redan idag 6 miljoner besökare på ett år. Liseberg har 2,3 miljoner besökare. Vi vet att det är svårt att locka storstadsborna ut ur stan. Men jag är övertygad om att till och med de kommer att lockas till vår anläggning i Strömstad. Vi satsar på en bred publik, säger Kenneth Myrvold.”

Norra Bohuslän är redan ett känt semesterparadis för många i Mälardalen och jag är övertygad om att de kommer att uppskatta att kunna finna också upplevelseturism i Strömstad, säger Kenneth Myrvold. Norrmännen – de som redan idag står för de stora besökstalen – räknar företaget tryggt med kommer att uppskatta den nya investeringen.”

Investeringen beräknades till 800 miljoner år 2009. Numera är det lite tystare kring kalkyler, projektet har bantats och mer bostäder föreslås istället. Det tog 10 år innan detaljplanen för området gick igenom år 2019, alla invånare i Strömstad var inte lika positiva. Något bygglov finns ännu inte och tystnaden är total, men det går alltid att skylla på en pandemi.

Tack för visat intresse för en något annorlunda sida av Strömstad, vem vet, kanske det blir en fortsättning.

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

2 reaktioner till “Fritt förfall #6

  1. Ja, det är tydligt att folk har tagit sig in i byggnaden, det är många som, liksom du, tar sig in och fotar förfall. Leksakerna är malplacerade i miljön men därför också en effektfull kontrast och ämne till snygga bilder som du tagit.

    Gilla

    1. Tack, kommunen har utifrån några av bilderna upprättat ett tillsynsärende. Kvarstår att se vad det får för resultat. Ett rivningslov är tydligen redan beviljat, kan inte ha varit svårt. Svårare att verkställa tyvärr.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: