Stora Fjäderägg #7

HEKTISK FÖRMIDDAG

Vinden hade mojnat under natten och ändrat riktning. Andra förhållande rådde denna morgon. Fåglarna svepte inte längre förbi i den kraftiga medvinden. Det hördes till och med vårlik sång från de skyddade träddungarna och det myllrade av insekter i luften. Det fick framförallt insektsätare som löv- och ärtsångare att stanna upp, men även grå och svartvit flugsnappare, rödstjärt med flera.

Förmiddagen blev svettig för framförallt våra två ringmärkare. Undertecknad fick rycka in på ”dispens” och föra protokoll när den ena lövsångaren efter den andra kom in för märkning. Som mest satt det 22 sångare i ett nät och fler fastnade medan vi rörde oss kring nätet som var placerat i en vinkel runt ett buskage. Dagboken blev välfylld även om det inte på långa vägar var så mycket som vissa dagar med lite dimma, 200-300 fåglar på en dag var inte ovanligt. För den nyfikne går det bra att scrolla igenom anteckningarna i dagboken nedan.

STORA FJÄDERÄGGS  FÅGELSTATION

Tisdag 24 augusti 2021 

Väder: Temperatur max 17 grader, mintemp 10 grader. God sikt. Hela dagen klart, bara enstaka höga slöjmoln. Vind : växlande 1 m/s fram till kl 14, därefter SV 3 – 4 m/s.

Aktiviteter: Ringmärkning, skådarturer runt ön, avslut, städning

Ringmärkning: Ringmärkning kl 05:00 – 13:00. Totalt 22 nät: granskogen, T-nätet, rosenbusken, cementgångshissarna, inägan, häggen och trippelhissen. Totalt 154 nättimmar

Fångst: Lövsångare 49, kungsfågel 1 grönsiska 1, rödstjärt 1, ärtsångare 4, svartvit flugsnappare 3, bergfink 3, trädpiplärka 1, videsparv 1, taltrast 1 samt lärkfalk 1. Totalt 66 fåglar av 11 arter.

Observationer: Bändelkorsnäbb 12 ex kring cementgången hela dagen, sparvhök 1 ex, knölsvan 1 par + 3 ex 1K vid Linnbrack under morgonen, mindre korsnäbb 1, silvertärna 1 1K, blåmes 1, stenskvätta 1 samt större hackspett 2.

Övrigt: Ändrade planer! SMHI talar om ruskväder imorgon: Heldagsregn och kuling... bara att packa och fara hem. Sensommarskön dag med nästa vindstilla väder – skön kontrast mot de två tidigare dagarna. Alltjämt minst 200 amiraler på ön. En huggorm vid häggnätet idag.

Personal: Per Sandström, Hans Wikström, Christer Olsson, Krister Jakobsson och Hans Kempén.

Stora Fjäderägg, Holmöarna, Västerbotten 22-24 augusti 2021

Stora Fjäderägg (infällt) nordost om Holmöarna

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: