Höst borta 3

MYRBRUK

De försvinner långsamt, resterna efter nybyggarnas bruk av myrar långt från den egna gården. Knuttimrade lador, nödvändiga för höstens myrslåtter, är snart det sista som minner om det mödosamma livet där allt togs tillvara för att boskap och människa skulle klara den långa vintern. Gräs och starr växer fortfarande, men sakta sker en förändring till fastare mark. Intåg av nya växter, vide och dvärgbjörk, småtall och bärris, försämrar myrens förmåga som vattenreservoar. Tjälen skjuter upp små öar av vitmossa som genast invaderas av växtlighet som är tåligare mot torka. Klimatförändringarnas effekt på vattenbalansen blir alltmer påtagliga, som helt torra myrmarker år 2018.


Rogens naturreservat, Härjedalen – 19-24 september 2021

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: