Höst borta 4

INGREPP

Skog och mark nära trädgränsen är mycket känslig, för alla typer av ingrepp och yttre påverkan. Marktäcket är tunnt, jorden mager med mycket sand och grus där landskapet inte täcks av våtmarker. Växtsäsongen är kort, vinterns snö och kyla obarmhärtig mot det levande. Men genom årtusenden har arterna anpassat sig och skapat ett unikt ekosystem. Visst så syns ingreppen från de sista brukarna av utmarkerna. Dikade myrar och gamla fäbodar finns kvar, men naturen tar över och återställer envist.

Den mest påtagliga landskapsarkitekten idag är bävern, som trängts undan mot de fjällnära skogarna. Dämmer bäckar och skapar faktiskt därigenom små kolsänkor genom att fördröja markens koldioxidutsläpp. Tyvärr så fäller bävern samtidigt fjällbjörk som motarbetar hans klimatarbete. Kråkor, bergänder och andra bevingade arter i detta landskap utgör den grupp som minst av alla påverkar sin omgivning. Omgivningen påverkar dem istället.


Rogens naturreservat, Härjedalen – 19-24 september 2021

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: