Höst borta 5

URDJURSRÄTT

Vår främsta landskapsförvaltare i norr, renen, har finslipat detta landskaps former alltsedan inlandsisen försvann. Renarna tillför stor nytta, inte bara genom att trampa upp stigar för fiskare och frilufsare i skog och på fjäll. De bromsar upp klimatförändringens effekter genom att beta av fjällbjörkens späda plantor som söker sig längre upp på fjället. Men samtidigt hotas hela deras livsmiljö från alla håll. Kalhuggning av skog, där lavar försvinner. Krav på gruvdrift i renbetesland för att tillfredställa det ökade behovet av metaller i el-fordonens batterier. Allt vanligare extremväder med markbunden is, lokalt stora snömängder och sämre vårisar försvårar traditionell renskötsel som en direkt följd av de accelererande utsläppen av koldioxid.


Rogens naturreservat, Härjedalen – 19-24 september 2021

Publicerad av Hans

The blog is an attempt to give you all a piece of life in the outdoors. The richnes of life that is interwoven in an unbelievable pattern. Where we as humans are just one of the species in the crowd. A humble approach to nature should be our starting point.

En tanke på “Höst borta 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: